Social 25 Iunie 2009 16:26
Plenul Senatului a decis astazi, cu 79 de voturi pentru, o abtinere si un vot impotriva, prelungirea concediului pentru sarcina si lauzie de la 126 de zile calendaristice, la 168 de zile calendaristice.
Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie pe o perioada de 168 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate. Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile calendaristice inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 105 de zile calendaristice dupa nastere, relateaza NewsIn.

Initiatorii, parlamentarii PDL Iulian Urban si Mihaela Popa au initiat propunerea legislativa cu scopul de majora concediul de sarcina si lauzie de la 126 de zile calendaristice la 168 de zile calendaristice. Urban a precizat ca normele impuse prin propunerea sa sunt adoptate deja si cerute de Uniunea Europeana.

Guvernul a transmis ca nu este de acord cu propunerea legislativa pentru simplul motiv ca initiatorii nu au amendat legea care reglementa situatia, anume cea care adopta OUG 158/2005, ci Legea 19/2000. Comisia de munca a rezolvat aceasta situatie si a amendat actul normativ care trebuie, si anume OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Senatul este prima camera sesizata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.