Social 23 Iunie 2009 11:04
Peste 300 de minori care nu indeplineau conditiile legale pentru a calatori in strainatate nu au fost lasati sa iasa din tara prin vama Giurgiu-Ruse, intre 1 ianuarie - 15 iunie 2009, a anuntat, luni, Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Giurgiu.
Potrivit unui comunicat de presa al IJPF Giurgiu, peste 130 de minori nu erau insotiti de adulti, iar alti 130 nu aveau procura notariala, transmite corespondentul NewsIn.

"Din totalul minorilor carora nu li s-a permis iesirea din tara, 130 nu aveau procura notariala, 44 erau insotiti de persoane care nu detineau cazierul judiciar, 132 nu erau insotiti de persoane majore, iar opt au fost intorsi din alte motive”, se arata in comunicatul IJPF Giurgiu.

In acelasi document este mentionat faptul ca pe parcursul sezonului estival 2009, pentru ca unii elevii isi petrec vacantele in afara granitelor tarii, Politia de Frontiera Romana recomanda respectarea conditiilor prevazute de lege cu privire la iesirea din tara a minorilor, cetateni romani.

Astfel, politistii de frontiera vor permite iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri: calatoresc in strainatate insotit de ambii parinti, calatoresc impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte sau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte. Declaratia trebuie sa cuprinda mentiunile, scopul deplasarii, ruta urmata pana in statul de destinatie, indicarea faptului ca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul sau daca urmeaza sa se intoarca impreuna cu un insotitor.

Exista si cazuri in care nu mai este necesara declaratia celuilat parinte, unul dintre acestea fiind si atunci cand parintele insotitor face dovada ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

IJPF Giurgiu a mai anuntat luni, ca daca minorul nu este insotit de cel putin unul dintre parinti, politistii de frontiera vor proceda la informarea imediata a acestora, punandu-le in vedere sa il preia imediat ce este posibil.

In cazul in care nu este posibila informarea parintilor, reprezentantii IJPF vor anunta Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, care va initia procedura aplicabila minorilor neinsotiti, potrivit legii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.