Social 19 Iunie 2009 10:06
La ce se pricep scriitorii americani? Intrebarea este ca sunet de revolver cu gloante oarbe pentru zece benzi de atletism al prejudecatilor.
Voi raspunde si eu pentru ca, ce Dumnezeu, nu suntem intr-o sala de judecata: la a amesteca lucrurile magistral, la umor si la suspans. Sunt gata sa primesc „nu-i adevarat!”-urile, dar pe parcursul acestei recenzii ea va fi adevarul si numai adevarul, imi voi pastra depozitia … so help me God.

Daca va intrebati de unde am capatat terminologia asta juridica, veti afla ca Nu te porti asa cu Prima Doamna este principala sursa, iar Christopher Buckley o face infinit mai bine decat mine, desi nici el nu este avocat de meserie. Licentiat in stiinte politice si ale comunicarii, Buckley a fost consilier al vicepresedintelui George Bush pe vremea lui Ronald Regan, de unde a ciugulit ce era de ciugulit despre subsolurile Casei Albe. Unii dintre voi poate il stiti fara sa stiti, daca ati vazut Thank you for smoking (2006), ecranizare aproape ad litteram dupa al doilea roman al americanului. Toata lumea, de la editura Humanitas pana la batrana Wikipedia il considera un „satirist”. N-as adera la acest calificativ, romanele lui nu taie si spanzura, nu arata cu smerenie binele pentru a biciui apoi raul si a-l rastigni pe crucea comicului. Personaje – dupa toate standardele – negative, pervertiti serios de la litera legii morale, apar la el intr-o aura teribil de simpatica. Cine e rau si destept primeste coronita, abia cine e rau si prost obtine din cand in cand bastoane pe spinare. Explicat-am astfel partea cu „a amesteca lucrurile magistral”.


Despre autor:

Kudika

Citeste articolul integral in Kudika

Sursa: Kudika


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.