Social 18 Iunie 2009 02:30
A inceput predarea catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a dosarelor fostilor ofiteri de Securitate, respectiv a ofiterilor din anii '50, a declarat miercuri presedintele Traian Basescu, citat de Agerpres.
El a raspuns astfel unei intrebari a directorului general al Humanitas, Gabriel Liiceanu, seful statului participand, la festivalul de carte Bookfest, la lansarea unui volum despre comunism de catre aceasta editura.

"Daca e sa fii tinichigiu in fata filosofului, poti sa faci o carpeala la ce iti cere filosoful, si as spune ca, daca poate fi asimilat cat de cat, este bine sa stim ca a inceput predarea dosarelor fostilor ofiteri de Securitate, a ofiterilor din anii '50, catre CNSAS", a spus Basescu.

Referirea sefului statului la "tinichigii" si "filosofi" este o remarca oarecum auto-ironica fata de propriile sale declaratii de marti, atunci cand a deplans faptul ca sistemul de Invatamant produce prea multi filosofi si prea putini mecanici auto.

Gabriel Liiceanu i-a multumit sefului statului pentru ca, pe 18 decembrie 2006, a condamnat comunismul in fata Parlamentului, chiar daca entuziasmul sau si al altor intelectuali a facut sa fie numiti oamenii presedintelui, "intelectualii de serviciu".

"Cand un intelectual de genul meu spune astazi multumesc inseamna ca se intalneste cu principii in gesturile unui om politic. Si nu am sa ma mai obosesc sa spun de multe ori lucrul acesta. Eu multumesc asa cum stiu sa multumesc, in onestitatea mea, pentru faptul ca nu v-ati dezis niciodata de gestul din 18 decembrie, ci, dimpotriva, i-ati creat o continuitate. Cum anume veti reusi sa continuati, gandindu-va, eventual si la un al treilea pas, asta e problema dumneavoastra", a spus Liiceanu.

In discursul rostit cu prilejul lansarii volumului "Istoria comunismului din Romania: documente. Perioada Gheorghe Gheorghiu-Dej (1945-1965)", presedintele a mai sustinut ca exista si in momentul de fata politicieni pe care ii deranjeaza concluziile raportului Comisiei Tismaneanu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.