Social 16 Iunie 2009 04:04
Patronii romani cauta, de ani buni, mai degraba meseriasi decat absolventi cu studii superioare. Asta desi cifrele de scolarizare arata ca oferta umana ar trebui sa fie indestulatoare.
Seful statului s-a aratat ingrijorat ca nu mai exista scoli care sa pregateasca absolventii in meserii care ar avea un deficit de forta de munca. „Nu mai avem mecanici auto, tinichigii auto pregatiti in scoli, nu mai avem sau s-au diminuat liceele agricole, de alimentatie, sa facem ospatari. Ci ne facem filozofi, adica din aia neincadrabili cu usurinta in campul muncii“, a declarat presedintele Traian Basescu.

Statisticile arata ca peste 90% dintre ofertele de angajare trimise catre agentiile de ocupare din tara vizeaza persoanele cu studii medii si profesionale, ba chiar muncitorii necalificati, iar pentru cei cu diploma universitara au fost doar cateva sute de cereri.

Astfel, in 2008, angajatorii romani au avut nevoie de aproape 4.500 de ospatari si peste 1.500 de persoane pentru meseria de ajutor de ospatar, potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) pentru Cotidianul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.