Social 16 Iunie 2009 16:13
Potrivit conducerii SNLO, 8.100 de salariati, din 8.979 existenti, au intrat in somaj tehnic, luni, pentru o luna. Restul personalului va asigura activitatea de livrari si activitatile de mentinere a locurilor de munca, paza, evacuare apa si aeraj.

UPDATE: SNLO sustine ca face economii de 60 de milioane de lei prin trimiterea in somaj tehnic a angajatilor

Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) va face economii de 60 de milioane de lei prin trimiterea salariatilor in somaj tehnic, se afirma intr-un comunicat remis presei luni, de catre conducerea companiei si Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO), transmite NewsIn.

Potrivit lui Daniel Burlan, directorul general al SNLO, masura intrarii in somaj tehnic va fi luata ca urmare a cererii mici de carbune si din cauza stocurilor mari, transmite NewsIn. "Oamenii au inteles ca vor primi 75% din salariu o luna de zile. Protocolul cu sindicatele a fost semnat”, a spus Daniel Burlan.

In perioada 15 iunie – 15 iulie, SNLO va livra carbune catre beneficiari din stocurile existente deja, depozitele societatii fiind pline inca de iarna trecuta. Principalii beneficiari ai SNLO sunt cele doua complexuri energetice din Gorj, de la Turceni si Rovinari, dar si RAAN Drobeta Turnu-Severin.

Din pacate, cererea de carbune a scazut. CE Rovinari va mai achizitiona de la SNLO doar 600.000 de tone de carbune, fata de doua milioane de tone contractate, iar CE Turceni va mai lua doar 3 milioane de tone, fata de 3,3 milioane tone contractate.

In urma unei intalniri de la finalul lunii mai de la Targu-Jiu, ministrul Economiei, Adrean Videanu, a decis ca solutia pentru iesirea din criza a SNLO este recuperarea datoriilor. Principalul datornic al societatii miniere era Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN) Turnu-Severin, de la care SNLO avea de recuperat peste 130 milioane de lei.

"SNLO este o societate importanta si strategica pentru Romania. Am identificat solutii rapide in cadrul acestei intalniri. In cazul principalului datornic, RAAN, am gasit posibilitatea de compensare a acestor datorii cu preluarea unui ajutor de la stat”, declara, atunci, ministrul Videanu.

De asemenea, in aceasta vara, 675 de angajati ai Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) si ai Complexului Energetic (CE) Rovinari vor fi disponibilizati. "Vor fi disponibilizati 600 de angajati ai SNLO, in baza prevederilor OUG 116, si vor primi plati compensatorii de 29.000 de lei de persoana, se vor acorda venituri complementare de la nivelul ajutorului de somaj pana la ajungerea la nivelul salariului mediu pe economie, pe o perioada cuprinsa intre 20 si 24 de luni, in functie de vechime. De asemenea, se va considera perioada de doi ani ca stagiu complet de cotizare in grupa speciala de munca pentru cei care vor iesi la pensie. Astfel, cei care vor pleca din sistem vor beneficia de anumite facilitati“, a declarat Daniel Burlan, directorul general al SNLO.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.