Social 12 Iunie 2009 00:32
Cunoscuta realizatoare a documentarului Memorialul durerii a povestit cum a decurs intalnirea cu generalul Pacepa, cum a fost verificata de FBI si ce motive de teama ar fi putut avea.
Cum ati ajuns sa faceti acest interviu, cine v-a verificat si in ce a constat pregatirea pentru intalnirea cu generalul Pacepa?
Proiectul dateaza din primavara anului 2008. Dar in mapa mea de filme exista din anul 1993. Atunci eram in SUA, in vizita la ziarul “Lumea libera”, si Dan Costescu a vorbit la telefon cu generalul Ion Mihai Pacepa. Acesta a apreciat ca fiind “valoros” ceea ce am realizat cu serialul “Memorialul durerii”. Interviul cu generalul parea imposibil atunci, si in acesti 19 ani a tot fost imposibil. Dar, poate impresionat de tenacitatea mea si de bunele recomandari pe care mi le-a facut Constantin Rauta (omul de stiinta american de origine romana, a carui condamnare la moarte este mentinuta si azi), a acceptat sa ma intalneasca.

La o data necunoscuta. In toamna i-am trimis colectia de 36 de casete DVD “Memorialul durerii - O istorie care nu se invata la scoala” si cartea - editate de Editura Humanitas - si am avansat o posibila intalnire spre primavara. Corespondam prin intermediul lui Costel Rauta, prin e-mail.
La un moment dat, intrebandu-ma de ce ajung atat de greu filmele si cartea la general, am primit raspunsul mai tarziu: au fost verificate “foaie cu foaie” de FBI. Si probabil, tot din toamna, au inceput verificarile pentru mine si regizorul Dan Necsulea, sotul meu. Le-am trecut cu bine si in februarie 2009 am ajuns in Florida, la Miami, locul in care urma sa aterizeze si generalul.
Care a fost marturisirea care v-a socat sau v-a impresionat cel mai mult, din tot ce ati discutat cu Pacepa?
Cred ca m-a socat descrierea modului in care “a defectat” din Germania.
Dupa ce presedintele i-a aprobat azilul politic, generalul i-a cerut reprezentantului american, aducator al telegramei, sa amane decolarea cu o zi. Firesc, l-am intrebat daca ar fi vrut sa se razgandeasca. Si mi-a raspuns categoric, nu! Dar mai voia sa fie inca o zi Ion Mihai Pacepa. De ce? Veti afla in carte.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.