Social 11 Iunie 2009 01:17
Investigatorii sub acoperire vor misuna prin spitale pentru a-i prinde pe medicii spagari. Ministerul Sanatatii vrea sa elimine coruptia din sistemul sanitar cu ajutorul unor experti special instruiti in acest scop. Doctorii sunt sceptici.
Cadrele medicale care s-au obisnuit sa primeasca spaga ar putea ramane fara loc de munca. Ministerul Sanatatii intentioneaza ca, de la 1 iulie, sa trimita in spitale echipe de inspectori (medici si juristi) deghizati in pacienti. Ei vor fi dotati cu reportofoane si camere de filmat, iar rolul lor va fi acela de a-i inregistra pe medicii si pe asistentele medicale care accepta „atentii“ din partea bolnavilor si sa faca rapoarte.

Sanctiuni administrative

In functie de aceste rapoarte, cadrele medicale vor primi sanctiuni administrative sau acestora chiar li se vor desface contractele de munca. „Cei care vor lucra in structura de integritate vor urma niste cursuri de specializare.

Exista niste criterii foarte clare dupa care isi vor desfasura activitatea aceste persoane“, a declarat Ion Bazac, ministrul Sanatatii.

In paralel cu sanctionarea doctorilor care primesc spaga, Ministerul Sanatatii intentioneaza introducerea sistemului de coplata pentru serviciile medicale din spitale.

Coplata, introdusa in spitale

Aceasta inseamna ca pacientii care se vor adresa spitalelor vor suporta o parte din costurile serviciilor medicale. Banii ar urma sa intre in bugetele institutiilor. Reprezentantii medicilor sunt insa foarte iritati de masurile anticoruptie anuntate de Ministerul Sanatatii.

„In Franta, un medic de familie are un salariu de 130.000 de euro pe an. In Romania, el castiga cam 6.000 de euro pe an. Reprezentantii ministerului ar trebui sa se gandeasca mai intai ce salarii au medicii din Romania, si dupa aceea sa se hotarasca ce ar trebui facut pentru eliminarea coruptiei din spitale”, considera prof. dr. Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Cele mai multe cadre medicale spun ca sunt nevoite sa accepte „atentii“ din partea pacientilor din cauza salariilor mici pe care le au.

Medicii se plang de salariile prea mici

„Cum poate un medic sa opereze linistit cand, nu de putine ori, este nevoit sa se gandeasca la cum si cu ce isi va plati ratele? Un salariu de 400-500 de euro pe luna este o leafa de nimic pentru un cadru medical care invata ani de zile. Si se mai intreaba de ce primesc medicii atentii de la pacienti“, afirma dr. Vlad Budu, director medical Institutul de ORL „Prof. dr. Hociota“ din Bucuresti.

El crede ca masura pe care o va lua ministerul nu va da rezultate in conditiile in care salariile raman la nivelul celor de acum. „Eu cunosc foarte bine sistemul sanitar american. Acolo, un medic cum este cel de familie de la noi are un salariu undeva la 90.000 de euro pe an. Nu mai vorbesc despre salariul unui chirurg, care depaseste cu mult aceasta suma. Oficialii din minister trebuie sa inteleaga ca nu vor reusi sa rezolve problema coruptiei cat timp nu vor creste salariile”, este de parere dr. Vlad Budu.

Prof. dr. Cristian Popescu, directorul medical al Spitalului Coltea din Bucuresti considera ca: „Suntem o tara prea saraca pentru a rezolva problema coruptiei intr-un timp foarte scurt. Nu sunt bani pentru salarii mai mari“.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.