Social 10 Iunie 2009 02:34
Echipele de arheologi care supervizeaza lucrarile la un proiect edilitar-imobiliar al Iasiului au descoperit una dintre cele mai importante marturii despre istoria medivala a Iasiului, respectiv primul turn al vechii cetati a Iasilor. "Am atacat puncte noi. Este vorba de latura de Est a Palatului Culturii.
Mai exact, de zona din spatele esplanadei Teatrului Luceafarul, pana la cea paralela cu strada Sfantul Lazar. Dupa indepartarea constructiilor din epoca moderna, la o adancime mai mare, s-au descoperit urme ale unui turn de aparare care in exterior era intarit cu tepuse din lemn. Astfel, ne-am dat seama ca toata zona lacului domnesc era fortificata, reprezenta panza exterioara de ziduri. Turnul cred ca a fost construit la mijlocul secolului al XVII-lea. Are niste fundatii foarte ciudate, interiorul era gol si nu avea podea. S-a folosit o zidarie foarte solida. Sunt ziduri si de trei metri latime.

Multe dintre ziduri sunt intarite la baza fundatiei tot cu zidarie", a precizat dr. Stela Cheptea, coordonatorul echipei de arhelogi de pe santierele complexului Palas. Aceasta a adaugat ca tepusele, in numar de 30, sunt asezate la o distanta de aproximativ 20 de centimetri intre ele, fiecare avand un diametru de 10-12 centimetri. Acestea sunt pozitionate cam la 80-100 de centimetri in afara pamantului, "cam pana la genunchiul calului".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.