Social 10 Iunie 2009 15:31
Ministerul Justitiei asteapta o informare oficiala din partea Comisiei Europene in legatura cu amanarea publicarii raportului de tara pentru septembrie, iar pana atunci va refuza sa comenteze informatiile aparute in presa, a declarat marti, Simona David, purtator de cuvant al MJ.

Simona David a declarat, pentru NewsIn, ca Ministerul Justitiei nu a fost informat oficial cu privire la amanarea publicarii raportului. De asemenea, purtatorul de cuvant al ministerului a precizat ca secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, i-a spus ministrului Catalin Predoiu, in cadrul intalnirii din 2 iunie de la Bruxelles, ca nu s-a luat, inca, o astfel de decizie si ca Ministerul Justitiei va fi informat oficial cand si daca se va decide amanarea publicarii raportului.

Intrebata la o emisiune la Realitatea FM, daca poate confirma informatiile potrivit carora raportul CE privind Romania se va decala, din iulie in septembrie, fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, a precizat ca, din informatiile pe care le detine, lucrurile stau in acest fel. "Asa sunt si informatiile mele, ca va fi pentru ambele tari, Romania si Bulgaria, in septembrie. Si pana la urma e bine, ambele tari au mai mult timp sa-si faca temele. Decizia a fost luata pentru ca in Bulgaria sunt alegeri si in timp de alegeri e greu sa crezi in mod real ca se vor ocupa guvernantii de progresele in justitie", a spus Monica Macovei.

Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Victor Ponta, sustine, de asemenea, ca este posibil ca raportul Comisiei Europene pe justitie sa fie amanat pentru luna septembrie, informatia fiind venita de la ministrul Justitiei, dar afirma ca mai asteapta confirmarea din partea CE.

"In mod sigur discutam si aceasta problema (n.r.- data asumarii raspunderii Guvernului pe Codul penal si Codul civil), mai ales ca se pare ca raportul Comisiei Europene pe justitie nu va mai fi in iulie, ci in septembrie si atunci nu mai avem acea data care sa ne stranga atat de tare. (...) Informatia aceasta pe care ne-a dat-o ministrul Justitiei trebuie sa o avem confirmata din partea Comisiei Europene, vizavi de data raportului pe justitie", a afirmat ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Victor Ponta.

Raportul pe justitie ce va fi publicat de Comisia Europeana in iulie sau septembrie va contine aprecieri negative la capitolul "lupta impotriva coruptiei la nivel inalt", daca Parlamentul nu da unda verde anchetelor, a declarat, pe 2 iunie, ministrul justitiei Catalin Predoiu, la Bruxelles.

El a confirmat ca "exista o discutie" privind publicarea rapoartelor pentru Romania si Bulgaria in luna septembrie si nu in iulie, cum se astepta. "Noi asteptam un calendar normal, dar si in ipoteza in care se va prelungi, pe noi ne va afecta prea putin, pentru ca vom urmari indeplinirea obiectivelor indiferent cand va interveni acest raport. MCV este un instrument menit sa rezolve o parte a problemelor din sistemul judiciar, noi trebuie sa avem o viziune de ansamblu. Pentru mine, problemele justitiei nu se reduc doar la cele din mecanismul de cooperare si verificare", a spus Predoiu.

"Indiferent cand va fi elaborat raportul, in iulie sau in septembrie, noi il asteptam echilibrat, constienti de faptul ca am inregistrat un numar de progrese, ca avem probleme asa cum si alte sisteme judiciare din Europa au, ca nu suntem ultima pagina din romanul european", a completat ministrul.

Predoiu a adaugat ca publicarea in luna iulie ar putea pune "o anumita presiune" asupra tuturor institutiilor care sa grabeasca implementarea unor masuri, "insa noi trebuie sa ne obisnuim sa lucram repede si bine si in afara unor presiuni", a punctat ministrul.

Intrebat despre cum a decurs intalnirea de la Comisia Europeana, ministrul roman a spus ca "a fost intr-un complet acord".

Raportul Comisiei Europene pe justitie ar putea fi amanat pentru luna septembrie, au declarat saptamana trecuta surse europene pentru NewsIn, un posibil motiv fiind ca in iulie, cand a fost anuntat raportul pentru Romania, noul Parlament European ar putea bloca sau amana reconfirmarea in functie a lui Jose Manuel Barroso.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.