Social 4 Iunie 2009 17:21
Pentru primirea cu ospitalitate a profesorilor supraveghetori la bacalaureatul de anul acesta, elevii de clasa a XII-a spun ca platesc intre 50 de lei si 100 lei, ceea ce face ca sumele totale stranse intr-o scoala, pentru �un fursec si un pahar de apa�, sa fie intre 5.000 si 20.000 de lei.

Pentru cumparaturile de protocol, in multe licee din toata tara s-au strans cate 50 de lei de persoana, dupa cum au precizat, pentru NewsIn, elevi din Ploiesti, Suceava, Focsani si Tulcea, dar si de la liceele bucurestene Traian si Nicolae Teclu. „Am dat sume mici, cate 50 de lei de persoana, pentru chestii de pus pe masa in ziua bacului - un fursec si un pahar de apa, nu e mare lucru”, a spus o eleva din Focsani.
La un liceu cu 100 de elevi de clasa a XII-a, un calcul simplu arata ca pentru fursecurile si sucurile destinate supraveghetorilor se strang cel putin 5.000 de lei.

In conditiile in care colectarea sumelor de protocol este strict interzisa, multi elevi si profesorii se feresc sa spuna cati bani se strang. „Ni s-a spus ceva de 100 de lei de om, dar nu am platit inca. Cred ca, oricum, da cine are, cat are”, spune un elev de la Liceul Iulia Hasdeu din Capitala. Daca toti elevii claselor a XII-a de la Hasdeu ar da cate 100 de lei, s-ar strange peste 20.000 de lei.

Pe forumuri, insa, elevii sunt mai vorbareti si anunta, de multe ori, sume care ajung si la 500 de lei pentru protocol si petrecerea de sfarsit de an. Alti elevi sustin ca li s-a spus sa aiba la ei cate 50 de lei pe zi in perioada examenului de bacalaureat.

Voci din randul elevilor pun insa la indoiala faptul ca toti banii stransi ar avea ca unica destinatie protocolul. Pe forumul de pe site-ul Ministerului Educatiei, un elev sustine ca o parte a banilor ar avea ca scop micsorarea vigilentei supraveghetorilor. "La mine la liceu s-a hotarat sa dam acum cinci milioane pentru banchet si protocol. Ni s-a zis ca asta e pentru protocol, pentru seful de comisie, pentru profii de la oral... Nu inseamna ca ne-am aranjat bacu’. La oral au zis ca nu cred sa fie nevoie de alti bani, o sa dea din astia, daca ajung, dar banii astia sunt ca sa luam toti cu note bunicele, cine vrea 10 o sa dea in plus. De asemenea, ne-a zis sa avem in fiecare zi la examen cel putin 50 de lei la noi, ca sa strangem in clase sa dam la supraveghetori... sa nu venim cu carti la noi cu rezolvarile, sa le facem fituici, se fac la un centru din asta special din oras. La sedinta de instruire cu parintii care se ocupa de bac anul asta a venit doamna care s-a ocupat anul trecut de tot. Anul trecut fost super bine, s-a copiat pe rupte, au fost niste note extrem de mari, cea mai mica medie din liceu la bac fiind 8,76 (au fost 8 medii sub 9, din 230 de elevi ai liceului)", s-a scris pe forumul ministerului pe 14 martie.

Alt forumist spune ca protocolul la bacalaureat este deja o traditie care, dincolo de ospitalitatea aratata profesorilor musafiri, incurajeaza copiatul. "Acest protocol exista dintotdeauna...profesorii sunt influentati de aceasta <mita>...De exemplu, multi elevi care au terminat anul trecut sau acum doi ani mi-au zis ca au dat doua-trei milioane de persoana si au fost lasati sa <se insipire>, ca sa zic asa”.

Reprezentantii parintilor spun ca sunt de acord cu strangerea banilor pentru de protocol, cu conditia ca banii sa fie destinati exclusiv in acest scop. „Noi nu suntem impotriva banilor de protocol. Este vorba de ospitalitatea scolii, trebuie sa se stranga niste bani, 50-100 de lei, pentru o cafea, o sticla de apa pentru profesori. Uitati-va la sedintele de guvern, ca si acolo au un suc si un fursec pe masa. In plus, daca un copil se simte rau, e nevoie de o lamaie, de ceva dulce sa-si revina”, spune presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar, Mihaela Guna.

Parintii mai spun ca, din moment ce nu exista alte fonduri pentru rezolvarea problemei protocolului, colectarea banilor de la elevi ar fi singura solutie la indemana.

Punctul de vedere al autoritatilor este transant. "Parintii nu ne-au semnalat probleme, insa inspectorul general Mihaela Florescu a avut o intalnire cu toti directorii de licee din Bucuresti si a anuntat ca se interzice cu desavarsire colectarea banilor de protocol. Orice incalcare a metodologiei de examen va fi sanctionata aspru”, a precizat directorul de comunicare al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), Marian Banu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.