Social 4 Iunie 2009 15:30
Cei peste o suta de salvamari din statiunea Mamaia si plaja Modern din Constanta s-au retras miercuri de pe plaje, declarandu-se nemultumiti de faptul ca Guvernul nu a alocat banii necesari acestui sezon estival, in valoare de 900.000 de lei

Vicepresedintele Asociatiei Nationale a Salvamarilor, Adrian Rapa, a declarat ca pana in prezent salvamarii au facut munca voluntara. “Pana acum, activitatea salvamarilor pe plaja din Mamaia a fost efectuata in mod voluntar de catre asociatie. Am incercat sa acoperim pe cat posibil cat mai multe zile din an. Din pacate, resursele noastre s-au terminat si, in asteptarea banilor de la Guvern, nu mai putem sa ne desfasuram activitatea. Am inteles ca fonduri ar exista, doar ca ele trebuie deblocate de catre Guvern din niste rezerve si Guvernul refuza sa faca acest lucru, refuza sa le deblocheze, punand astfel un pret financiar pe viata oamenilor”, a afirmat Rapa, relateaza NewsIn.

Acesta a facut un apel pentru deblocarea de urgenta a situatiei, precizand ca turistii care intra in apa isi asuma un mare risc.

“Facem un apel ca aceasta deblocare sa se faca cat mai urgent, pentru ca de astazi inainte nu mai putem sa asiguram prezenta salvamarilor pe plaja din Mamaia. Turistii care vor veni la mare in momentul in care intra in mare isi iau viata in propriile maini. Nu mai este nimeni care sa poata sa-i ajute”, a mai spus Adrian Rapa.

Acesta a precizat faptul ca, in anii trecuti, fondurile necesare activitatii de salvamar au fost primite la inceputul verii, iar activitatea s-a desfasurat fara probleme. Atunci, banii au fost alocati de catre autoritatile locale. "Cu Primaria am colaborat foarte bine in fiecare an, de fiecare data cand au avut posibilitatea sa ne ajute ne-au ajutat, pe baza acestei bune colaborari am efectuat si activitatea voluntara anul acesta, dar Primaria nu mai are posbilitatea sa ne ajute".

Vicepresedintele Asociatiei Nationale a Salvamarilor a declarat ca situatia este identica in toate statiunile litoralului.

Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat in data de 16 mai, la Olimp, ca in acest an se vor gasi bani pentru activitatea de salvamar, chiar daca, deocamdata, nu se stie cu exactitate "de la cine vor veni banii acestia". "Noi finantam prin bani de la bugetul de stat construirea punctelor de salvamar, urmand ca salarizarea si restul cheltuielilor sa se asigure tot de la bugetul de stat. Aici exista o discutie, in sensul ca nu stim exact de la cine vor veni banii acestia”, a spus Elena Udrea.

Aceasta a precizat ca, fata de anii trecuti, acum exista un minister care se va implica pentru solutionarea foarte rapida a acestei probleme. “In mod normal, autoritatile publice locale sunt cele care asigura aceste cheltuieli, dar banii ar trebui sa vina de la bugetul de stat. Pot veni de la Ministerul de Interne, din fondul de rezerva, cum s-a propus, din banii care exista acum. Exista o lege care spune ca banii vin de la bugetul de stat, dar nimeni nu vrea sa-i dea. Normal, toata lumea incearca sa spuna ca de la celalalt si nu de la el din buget. O sa gasim sigur o solutie ca anul acesta sa nu se intample ca in anii trecuti, cand nu au fost bani de salvamar”, a conchis ministrul Udrea.

In vara anului trecut, salvamarii din sudul litoralului au declansat o greva japoneza, nemultumiti ca nu-si primisera salariile. Ei spuneau atunci ca ar exista doua legi cu prevederi diferite, astfel ca, pe de o parte, se specifica ca fondurile pentru serviciile de salvamar sunt asigurate din bugetul central, iar pe de alta parte, fondurile trebuie asigurate de primarii, din bugetul local, insa nu toate primariile au fonduri suficiente pentru a suporta astfel de cheltuieli.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.