Social 4 Iunie 2009 14:32
In data de 6 iunie 2008, Tribunalul Bucuresti a condamnat-o pe Ioana Maria Vlas la opt ani de inchisoare pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave in forma continuata, in dosarul Fondului National de Acumulare, aceasta fiind obligata la plata pagubelor catre investitori

Tribunalul a decis ca procesul penal pornit impotriva lui Vlas pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata sa inceteze, deoarece a intervenit prescriptia infractiunii.

Ma asteptam la decizia din FNA, dar joi, la FNI, ma astept la ce e mai rau

Ioana Maria Vlas a declarat miercuri, dupa decizia Curtii de Apel Bucuresti, ca se astepta la acesta decizie, dar ca importanta este ziua de joi, cand se va da o solutie in dosarul FNI si cand se asteapta la ce este mai rau.

"Nu ma astept la nimic bun, mai mult ca sigur ma voi intoarce la inchisoare, spre fericirea unora", a declarat Ioana Maria Vlas, pentru agentia NewsIn. "Nu ma mai astept la nimic bun de multi ani", a adaugat Vlas.

Ioana Maria Vlas a explicat ca decizia Curtii de Apel nu se poate pune in executare pana nu ramane definitiva, la instanta suprema, dar ca Inalta Curte de Casatie si Justitie trebuie sa se pronunte joi, in FNI, asupra unei condamnari de 10 ani de inchisoare, din care nu a executat nimic pana in acest moment. "Am executat 5 ani in detentie, dar aceia sunt din FNA. In FNI am 10 ani, ma astept sa-mi dea chiar mai mult", a marturisit aceasta.

Ioana Maria Vlas a precizat faptul ca, in ciuda problemelor de sanatate pe care le are, nu intentioneaza sa faca cereri de suspendare a executarii pedepsei. "Nu vreau sa ma cobor atat. Este un orgoliu prostesc", a mai spus Vlas.

Tribunalul l-a condamnat si pe Nicolae Popa, la 12 ani de inchisoare, pentru complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave in forma continuata si la pedeapsa complementarii a degradarii militare.

In privinta lui Gavril Batran, Tribunalul a decis sa il achite pentru infractiunile de inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Judecatorii au constatat si faptul ca Unicredit Tiriac Bank SA, CEC si CNVM nu sunt reponsabile in acest dosar.

In schimb, Ioana Maria, Nicolae Popa, SOV Invest si Gelsor SA, au fost obligati la plata daunelor catre investitorii FNA, care vor fi actualizate cu indicele de inflatie calculat din mai 2000, pana la plata efectiva. Acestea au fost calculate de procurori la 25 de miliarde de lei vechi.

Vlas a mai fost obligata la plata a 500 de milioane de lei vechi, in solidar cu SOV Invest, reprezentand cheltuieli de judectata, iar Nicolae Popa, in solidar cu Gelsor SA, la 2 miliarde de lei vechi.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, in data de 7 aprilie 2008, judecarea in libertate a Ioanei Maria Vlas in dosarul FNA. Ca urmare a acestei decizii, Vlas a parasit arestul Directiei Cercetari Penale a IGP in aceeasi zi, dupa ce a stat cinci ani dupa gratii.

In acest dosar, Ioana Maria Vlas este acuzata de inselaciune, dupa ce in calitate de presedinte al SOV Invest, in perioadele 1 aprilie - 1 decembrie 1999 si 1 martie - 20 aprilie 2000, ar fi indus si mentinut in eroare 13.200 de investitori la FNA, carora le-ar fi pricinuit o paguba de peste 25 de miliarde de lei.

Vlas ar fi redactat si semnat, in intervalele de timp de mai sus, 28 de raportari fictive referitoare la valoarea unitatii de fond, pe care le-ar fi comunicat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si le-ar fi adus la cunostinta investitorilor, prin mass-media.

Tribunalul Bucuresti a hotarat, in 23 martie 2006, condamnarea Ioanei Maria Vlas la sapte ani de inchisoare si doi ani interzicerea unor drepturi civile dupa executarea pedepsei, insa sentinta a fost atacata, iar dosarul trimis spre rejudecare la Tribunal.

FNA a fost infiintat de SOV Invest la inceputul anului 1999 si s-a prabusit odata cu Fondul National de Investitii (FNI), in mai 2000.

Dec


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.