Social 3 Iunie 2009 16:41
Romanca Violeta Bajenaru-Declerk, aflata in avionul care s-a prabusit, luni, in Atlantic, este o buzoianca de 33 de ani, plecata de multi ani in Franta, unde este profesor universitar la Ecole du Bois, din Nantes.
Cu doua saptamani in urma organizase la Poiana Pinului, la 30 de kilometri de municipiul Buzau, o petrecere de nunta pentru apropiatii din Romania, dupa ce anul trecut se casatorise legal in Franta. Violeta a amanat plecarea in luna de miere pentru a finaliza proiectul care a condus-o in Brazilia. Ea este cercetator, doctor in stiinte economice si cadru universitar la Ecole Superieure de Bois din Nantes.

Violeta Bajenaru-Declerk a terminat Colegiul National B.P. Hasdeu in 1994, intr-o promotie ”foarte reusita”, cum a descris-o actualul director al scolii, profesorul Ionel Banu. ”Am cunoscut-o, nu foarte bine, pentru ca nu predam la clasa ei de mate-info, dar stiu ca era o eleva inteligenta si silitoare. A avut ambitie si a reusit sa isi cladeasca o cariera asa de frumoasa intr-un timp atat de scurt. E tragic si nu mai avem ce face decat sa regretam. Stiu ca a terminat ASE-ul si apoi Universitatea Romano-Americana dupa care a plecat din tara”, a declarat pentru NewsIn profesorul Banu.

Potrivit Cotidianul, romanca disparuta este cadru universitar la Ecole Superieure de Bois din Nantes. Si-a inceput drumul academic cu un master la Academia de Stiinte Economice din Bucuresti pe care a absolvit-o in 1998, apoi a ajuns la Universitatea Politehnica a Angliei de la Cambridge.

Si-a continuat studiile la Universitatea Aix-Marseille din Franta, unde si-a obtinut doctoratul in stiinte economice in 2007.
In calitatea sa de conducatoare a Departamentului de Relatii Internationale al universitatii, Violeta Bajenaru-Declerck a facut mai multe vizite in Brazilia, tara unde Ecole du Bois are mai multe parteneriate si proiecte. Potrivit siteului universitatii, in prezent Violeta Bajenaru mergea in Brazilia pentru a lucra la un proiect comun de diploma pe care s-o emita in parteneriat Universitatea din Parana si Ecole du Bois. Ea este responsabila si cu departamentul de Relatii Internationale si se afla in Brazilia pentru a reimprospata un parteneriat existent intre guvernele francez si brazilian, un parteneriat de granturi de care beneficiaza studentii din ambele state.

Cei de la facultatea unde ea este cadru didactic spera ca va supravietui, desi autoritatile franceze au anuntat ca sunt sanse foarte mici ca vreun pasager al nefastei curse sa mai fie gasit in viata. Directorul facultatii, Arnaud Gaudevin, citat de Mediafax, a spus doar ca unica certitudine, deocamdata, este ca Violeta Bajenaru-Declerck se afla la bordul aeronavei disparute.

Parintii Violetei, fosti ingineri agronomi, locuiesc intr-o casa batraneasca din localitatea Luciu si intr-un apartament din orasul Buzau, unde Violeta si sora ei, Elena, cu doi ani mai mare, au copilarit. Parintii sunt socati si nu au dorit sa stea de vorba cu reprezentantii presei. Vecinii sunt si ei la fel de uimiti. "Am cunoscut-o pe asta mica si era o isteata. Era din familie buna. Domnul Bajenaru a fost director la Directia Agricola, dupa Revolutie, iar doamna Bajenaru a fost si ea inginera, cred ca tot acolo", ne-a spus Mariana Gheorghe, o vecina.

Desi a plecat de mai mult timp din tara si s-a intors aici destul de rar – dupa spusele vecinilor din Buzau, Violeta Bajenaru a fost mereu preocupata de evolutia Romaniei. Ea a tinut mai multe prelegeri si a scris lucrari despre starea economiei romanesti, cum ar fi "Mimetismul institutional si cresterea economica in Romania: o tranzitie in doi timpi" – lucrare prezentata pe cand era doctorand la Centre d’Analyse Economique din Aix en Provence – sau "Institutiile si dezvoltarea in Romania post-comunista", dupa cum transmite Romania Libera.

Dimineata, contactat de NewsIn, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe nu a putut confirma identitatea femeii. "Legea privind protectia datelor ne impiedica sa dezvaluim orice fel de informatie despre identitatea persoanei", a declarat Alin Serbanescu, purtatorul de cuvant al MAE.

Airbusul A330, care a decolat duminica de la Rio, la ora locala 19.00 (1.00 ora Romaniei) urma sa aterizeze la Paris luni, la ora locala 11.10 (12-10 ora Romaniei), pe aeroportul Roissy, unde nu a mai ajuns.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.