Social 29 Mai 2009 00:25
Primul caz de gripa A/H1N1 inregistrat in Romania a fortat autoritatile medicale sa gestioneze si o delicata problema diplomatica: internarea pacientei, care e cetatean american, in pofida vointei ei. Pentru a pacali presa, a fost anuntata o externare ce nu a avut loc niciodata.
Existenta primului caz de gripa A/H1N1, cel al unei femei in varsta de 30 de ani, rezidenta in SUA, a fost confirmata oficial de autoritatile romane miercuri dimineata, iar seara au fost anuntate alte doua cazuri, din anturajul acesteia. Ceilalti doi pacienti sunt tatal femeii si copilul ei cel mic, de 1 an si doua luni. Anuntul cazului, facut de Ministerul Sanatatii, a atras miercuri atentia mass-media pe acest subiect. Presiunea mediatica a fost aparent rezolvata prin anuntarea externarii femeii si a celor doi copii in dupa-amiaza aceleiasi zile, de la Institutul “Matei Bals“. Povestea e insa mult mai complicata.

Miercuri, dupa ora 14.00, conducerea Institutului de Boli Infectioase “Matei Bals“ din Capitala a anuntat intr-o conferinta de presa ca femeia diagnosticata cu gripa A/H1N1 si cei doi copii, unul de 3 ani si celalalt de 1 an si doua luni, au parasit spitalul.

Directorul spitalului, dr. Adrian Streinu-Cercel, a motivat ca femeia este ca si vindecata, ca nu prezinta un pericol de contaminare si ca in cazul celor doi copii se asteapta rezultatele analizelor de la Institutul Cantacuzino. Totusi, a spus Streinu, ea urma sa fie supravegheata medical la domiciliu. Despre tatal femeii, care fusese si el internat odata cu cei trei, nu s-a facut nici o precizare. Din acel moment, televiziunile au scazut ritmul stirilor care aduceau informatii despre “primul caz de gripa porcina”.

Surse medicale sustin insa ca femeia a cerut insistent sa plece din spital din cauza valvei mediatice din jurul ei, motivand ca se simte bine si ca nici unul dintre copii nu are simptome de boala. Pentru ca legislatia din Romania (si nici cea din restul Europei) nu contine nici o prevedere prin care un pacient sa fie internat impotriva vointei sale in lipsa unei situatii de carantina, medicii s-au trezit in situatia de a-i da drumul sa plece acasa. Situatia legala ar fi fost alta in conditiile in care ar fi fost decretata carantina. In situatia de fata se recomanda doar izolarea bolnavului. De altfel, daca ar fi fost retinuta cu forta in spital, pacienta, cetatean american, ar fi putut cere interventia Ambasadei SUA de la Bucuresti, ceea ce ar fi dus la complicatii diplomatice si consulare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.