Social 29 Mai 2009 17:03
Curtea de Apel Bucuresti a decis, joi, ca ambasadorul Romaniei in Portugalia, Gabriel Gafita, a fost colaborator al fostei Securitati, insa decizia instantei nu e definitiva si poate fi atacata cu recurs.
Scandalul din jurul lui Gafita a inceput in iulie 2008, cand ziarul "Adevarul" a anuntat ca in cazul ambasadorului Romaniei in Portugalia, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a stabilit ca a facut politie politica.

Ca urmare, anul trecut, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat ambasadorului Gafita clarificarea situatiei. Aceasta a intrat, astfel, intr-o procedura judiciara. "O decizie a MAE (in privinta ambasadorului - n.r.) va fi luata dupa finalizarea acestei proceduri", declara atunci, pentru NewsIn, Cosmin Boiangiu, purtator de cuvant al MAE.

Contactat de NewsIn, ambasadorul roman in Portugalia, Gabriel Gafita, a declarat, anul trecut, ca nu considera acuzatiile care i-au fost aduse ca fiind intemeiate si sustine ca l-a informat in acest sens pe ministrul de externe inca de la primirea citatiei de la Tribunalul Bucuresti.

"Citatele sunt scoase din context si interpretate in mod voit negativ. Exista o procedura judiciara in curs care imi permite sa-mi exprim punctul de vedere la momentul potrivit. Elemente din articol (articolul aparut la 10 iulie 2008 in Adevarul - n.r.), precum 'nume conspirativ' sau 'recompense', nu au avut nicio acoperire in realitate", a declarat Gabriel Gafita.

Ambasadorul a precizat ca l-a informat pe Lazar Comanescu si in legatura cu pozitia sa fata de articolul aparut in cotidianul Adevarul.

"Domnul ministru Lazar Comanescu a fost informat despre situatie inca de la primirea citatiei de la TMB, adica inainte de aparitia articolului. I-am trimis domnului ministru azi dimineata pozitia mea despre cele cuprinse in articolul din Adevarul. De altfel, am transmis o replica ziarului", a explicat ambasadorul Romaniei in Portugalia.

"Adevarul" anunta ca in cazul ambasadorului Romaniei in Portugalia, Gabriel Gafita, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a stabilit ca a facut politie politica. "Marturie ar sta in acest sens notele informative facute de Gafita in perioada 1977-1982. Gafita ar fi fost racolat ca informator al Securitatii in februarie 1977, pe cand avea 25 de ani. Numele lui de cod era 'Rosetty' si avea misiunea sa deconspire starea de spirit din lumea literara, dat fiind ca la vremea respectiva era scriitor", a scris cotidianul. Colaborarea lui Gafita cu Securitatea nu a fost una gratuita, el beneficiind de diverse deconturi pentru informarile pe care le facea, mai informeaza sursa citata, oferind spre exemplu deconturi facute cu ocazia zilei de nastere, sticle de coniac sau figurine chinezesti.

Gabriel Gafita este nascut in 1952, a abslovit Facultatea de Limbi Straine a Universitatii Bucuresti (engleza-franceza), ca apoi sa se dedice domeniului publicistic. El a intrat in 1991 in MAE, ca secretar si consilier diplomatic la ambasada Romaniei la Londra. Din 1998 pana in 2002 a fost ambasador in Canada, intre 2002 si 2004 a fost director general-adjunct pentru Europa si America de Nord, iar apoi, timp de un an, ambasador in Malaysia. Din 30 noiembrie 2005 este ambasador in Republica Portugheza.

Gabriel Gafita: Nu am turnat, am discutat cu un ofiter de securitate despre climatul literar

Ambasadorul Romaniei in Portugalia, Gabriel Gafita, in cazul caruia Curtea de Apel Bucuresti a decis ca a fost colaborator al Securitatii, a declarat vineri la Realitatea FM ca nu si-a turnat colegii, ci a avut o discutie cu un ofiter de securitate despre climatul literar de atunci.
Intrebat la Realitatea FM daca va demisiona, Gabriel Gafita a explicat: "A-mi da demisia inseamna a recunoaste o vinovatie, or aceasta vinovatie eu o contest".

Ambasadorul a explicat ca nu a turnat la Securitate, ci a avut o discutie cu un ofiter de securitate despre "climatul literar" de atunci. "Am discutat cu un ofiter de securitate, asa cum foarte multi cetateni ai Romaniei au discutat cu ofiteri de securitate in perioada respectiva. Problema este daca aceste discutii au vizat direct persoane, au vizat situatii care sa intre sub incidenta notiunii de politie politica si asemenea lucru nu am facut. (...) Nu am turnat, in sensul de turnat, nu am turnat pe nimeni, in sensul de a da elemente intime despre ei, a spune ce discuta si asa mai departe. Au fost niste discutii generale despre climatul literar, asta a fost tot", a spus Gafita, potrivit NewsIn.

"Ceea ce dumnealor (CNSAS - n.r.) considera ca a fost o colaborare cu Securitatea au fost de fapt niste obiective pe care si le-a fixat un ofiter de securitate in ceea ce ma priveste. Faptul ca nu le-a realizat este dat de ultimele una sau doua pagini ale dosarului meu, unde un superior de-al sau declara ca nu cooperez cu ei, ca sunt un element ostil si sunt dat in urmarire informativa", a mai precizat ambasadorul Romaniei la Lisabona.

El spune ca membrii Colegiului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii au procedat "foarte selectiv" cu informatiile. Gafita a spus ca mai intai a stat de vorba cu trei membri ai colegiului director, apoi cu un singur membru, incercand sa-si pledeze cauza. "Eu am incercat sa explic punctul meu de vedere si am incercat sa explic situatia de atunci si am incercat sa explic ceea ce am trait eu si probabil nu am fost destul de convingator pentru dumnealor. Dumnealor, de altfel, au procedat foarte selectiv cu informatiile de acolo. O fraza spunea un lucru, fraza urmatoarea o contrazicea. Fraza care o contrazicea n-a mai fost selectata de dumnealor intr-un material care l-au trimis dupa aceea la tribunal, la Curtea de Apel", a declarat Gabriel Gafita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.