Social 26 Mai 2009 12:10
Viasat Broadcasting va relua, din iunie, difuzarea controversatului episod din documentarul "Viata si moarte la Roma", in care Burebista este prezentat ca fiind slujitorul lui Decebal, considerand ca materialul "nu contine erori factuale".

In decembrie 2008, in urma unor repetate sesizari venite din partea telespectatorilor romani ai postului Viasat History, Viasat Broadcasting a suspendat episodul 2 al documentarului “Viata si moarte la Roma”, numit “Legiunile”, si a cerut companiei producatoare Shine Limited explicatii asupra catorva chestiuni pe care telespectatorii le-au considerat eronate si defaimatoare, arata NewsIn.

Serialul "Viata si Moarte la Roma", produs in 2005, il prezinta pe intemeietorului statului dac in postura de contemporan al lui Decebal. Mai mult, personajul din documentar cu numele Burebista apare ca slujitor al conducatorului dacilor in cele doua razboaie contra Imperiului Roman, purtate in anii 101-102 si 105-106 e.n..

Difuzat in mai multe randuri de postul History, documentarul a starnit nedumerirea si chiar indignarea telespectatorilor avizati. Unii dintre ei s-au adresat postului de televiziune, in timp ce altii si-au spus punctul de vedere pe internet. Punctul de vedere al specialistilor este lipsit de echivoc. "Informatia despre Burebista si Decebal contemporani este o aberatie. Pacat ca nu se apeleaza la surse de informare credibile, surse libere, chiar si de pe internet", a spus la acel moment istoricul Stejarel Olaru.

Mike Ibeji, regizor si scenarist al documentarului, se apara explicand ca nu ar fi, de fapt, nicio referire la vestitul rege dac, ci ca ar fi vorba, in film, de un "personaj fictiv". “Burebista prezentat in acest episod este un personaj fictiv. Intregul program s-a folosit de niste personaje ireale, fara care, insa, multe dintre informatiile prezentate nu puteau fi atribuite. Am ales sa numesc acel taran dac Burebista, deoarece este unul dintre cele trei nume dace citate de diverse surse istorice. Am considerat ca cei mai multi telespectatori nu vor fi deranjati de acest lucru, ci vor aprecia faptul ca s-a folosit un nume dac, in loc a se inventa unul”, a explicat Ibeji.

De asemenea, episodul cu pricina continea si o afirmatie ce ar putea fi considerata ofensatoare, respectiv comparatia dintre regele dac Decebal si dictatorul irakian Saddam Hussein. In partea a doua din scenariu se afirma: “Dar acum nu este august 1990, ci anul 86 d.H.; iar dictatorul nu este Saddam Hussein, ci regele dac Decebal”.

Dupa cum explica Ibeji, documentarul foloseste, pentru a facilita intelegerea datelor istorice, comparatii cu evenimente din actualitate. "Dupa cum atat eu, in articolul postat pe site-ul BBC 'Empires of Absent Mind', cat si, mai recent, prof. Thomas Madden in cartea sa 'Imperiile increderii' (2008), am scos in evidenta, experientele Imperiului Roman erau pe alocuri similare celor ale superputerii de azi, America. Mai ales in acest context, consider ca problemele pe care Domitian le-a avut cu Decebal erau foarte asemanatoare cu cele pe care George Bush senior le-a avut cu Saddam Hussein", a spus Ibeji.

In urma clarificarilor oferite de Ibeji, Viasat Broadcasting a concluzionat ca documentarul nu contine erori factuale. De aceea, s-a hotarat ca episodul sa fie reintrodus in grila de programe incepand din iunie 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.