Social 21 Mai 2009 17:21
Ray Loriga se va afla in Romania intre 25 si 29 mai, la invitatia Institutului Cervantes si a editurii Curtea Veche, pentru a lansa "Eroi", una dintreecle mai cunoscute carti ale sale.
Marti 26 mai, scriitorul lanseaza oficial la Bucuresti, volumul ”Eroi”, in cadrul unui eveniment care va avea loc la subCarturesti, incepand cu ora 19:00, si la care vor participa Florin Galis - traducatorul volumului, Adrian Buz - coordonatorul colectiei Byblos si director editorial fiction, precum si criticul Marius Chivu.

In data de 28 mai, ora 19:00, la ceainaria Librariei Carturesti va avea loc o intalnire a scriitorilor Andres Barba și Ray Loriga moderata de Luminița Marcu. Va fi o discuție deschisa cu cei doi scriitori spanioli, cu scriitori romani, cu jurnaliști și cu publicul cititor prezent la Carturești. Andres Barba și Ray Loriga vor citi, de asemenea, fragmente de proza, cu traducerile aferente in limba romana.

„Nu e o exagerare, Ray Loriga e un scriitor cu o anvergura de star rock si ca prezenta, si ca act artistic. Nu va puteti convige de asta decat venind sa-l vedeti la lansare. Dupa care sa-i cititi romanul, neobisnuit si ca stil si ca structura”, declara Adrian Buz, coordonatorul colectiei Byblos si director editorial fiction, Curtea Veche Publishing.

”Eroi” este romanul care spune povestea adolescentei, la persoana I, cu o autenticitate extraordinara, dar tinandu-se departe de caile deja batatorite ale naratiunilor de acest tip. Mizand pe o onestitate luminoasa si pe o ironie care se pastreaza intr-o zona calda si mai degraba tandra, nu trece pragul spre cinismul si duritatile altor scrieri cu subiecte asemanatoare si nici nu apeleaza la artificii menite sa socheze facil. Ray Loriga isi spune povestea intr-un un stil original, a carui tensiune il plaseaza la frontiera cu poezia. De fapt, ”Eroi” pe alocuri e mai aproape de lirica rock decit de ceea ce obisnuim sa numim un roman.

Lipsit de scrupul narativ, se compune din fragmente scurte, episoade a caror intensitate si expresivitate servesc cum nu se poate mai bine psihologiei protagonistului, prins intre visul de a-si urma eroii – Lou Reed sau David Bowie sau, in orice caz, vreun star rock cu statut de semizeu – si realitatile cu accente infractionale ale cartierului in care traieste. Premisele nu sunt neobisnuite. Dar confesiunea tinarului erou – felul in care Loriga stie s-o construiasca, cu strafulgerari de luciditate si acute psihologice – impreuna cu povestea in sine, fragmentata si acaparanta totodata, fac din aceasta carte o experienta de lectura cu totul neobisnuita.

Nascut la Madrid, in 1967, Ray Loriga este in mod cert reprezentantul cel mai mai cunoscut al Generatiei X in Europa. Primul roman, Lo peor de todo (1992), e primit de critica cu un entuziasm unanim. Cu al doilea roman, ”Eroi” (1993), tinarul autorul spaniol atinge o cota de popularitate care il transforma peste noapte intr-un autor-cult. Crescut si lansat odata cu La Movida, grupare artistica madrilena aparuta la finele dictaturii lui Franco, din care fac parte si Alberto García-Alix si Pedro Almodovar, Loriga isi recunoaste influentele si afinitatile in zona autorilor americani Jack Kerouac si Charles Bukowski. Fidel unei filozofii de viata apropiata de aceea a autorilor beat, considera ca „pentru ca sa fii scriitor nu trebuie sa te duci la universitate, trebuie sa citesti si sa-ti traiesti viata”. Energiile lui creatoare se revarsa si in alte teritorii artistice. Este co-scenarist, impreuna cu Almodovar, al filmului Carne trémula, si regizeaza productii cinematorgrafice dupa adaptari ale propriilor romane sau dupa scenarii originale. In prezent traieste la Madrid si la New York.

Alte carti semnate Ray Loriga: Días extraños (1994 - povestiri), Caídos del Cielo (1995 – roman in curs de aparitie la Curtea Veche Publishing), Tokio ya no nos quiere (1999), Trífero (2000) si El hombre que inventó Manhattan (2004).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.