Social 17 Mai 2009 10:35
"Dimineata Muzeului Satului", initiativa a celebrului muzeu din Bucuresti care precede, din motive de securitate, evenimentul central al institutiilor de profil din luna mai, "Noaptea muzeelor", a adunat, sambata, mii de vizitatori.
Potrivit Newsin, peste 30 de muzee, din Bucuresti si din tara, participa anul acesta, intre 16 si 17 mai, la Noaptea Muzeelor, un eveniment organizat la initiativa Ministerului Culturii si Comunicarii din Franta si aflat la a cincea editie. Cele 11 muzee bucurestene sunt deschise ca parte a unui circuit pe care vizitatorii il pot parcurge fie pe jos, fie cu ajutorul unei linii de autobuz, special pusa la dispozitie pentru acest eveniment. Acelasi lucru s-a intamplat si anul trecut, dar numarul institutiilor care participa la eveniment a suferit o serie de schimbari. Astfel, din cauza lucrarilor de renovare, muzeele Taranului Roman, al Colectiilor de Arta si cel de Istorie Naturala nu participa in acest an la "Noaptea Muzeelor".

O alta institutie care nu primeste vizitatori in timpul noptii este si Muzeul Satului "Dimitrie Gusti". Reprezentantii acestuia spun ca nu era indicat sa tina deschise portile institutiei in timpul noptii d in cauza accidentelor care s-ar putea intampla, tinand cont ca iluminatul nu este suficient si supravegherea pe timp de noapte este mai dificila.

Prin urmare, pentru a marca evenimentul central al vietii muzeale din luna mai, au initiat programul alternativ, numit "Dimineata Muzeului", care s-a desfasurat pana la caderea noptii.

Curtile celor mai frumoase gospodarii taranesti din interiorul muzeului invecinat cu Parcul Herastrau s-au animat inca de sambata dimineata, de la ora 11.00. Mestesugarii populari si negustorii care vindeau turta dulce, podoabe, icoane, miere, ceramica, au deschis "Dimineata Muzeului", mesele acestora fiind vizitate de numeroase persoane, interesate sa cumpere sau doar sa caste gura. Preturile convenabile ale exponatelor comestibile de toate formele si culorile, care nu depaseau 5 lei, in medie, au atras, toata ziua, numerosi vizitatori.

Poate ca varietatea de evenimente, dincolo de frumusetea obiectelor oferite de mesteri, au facut ca pana la ora 16.00, cu patru ore inainte de inchiderea institutiei, sa fie inregistrati peste 6.000 de vizitatori, printre care s-au numarat, norocosi, niste nuntasi, care si-au creat propriul eveniment intr-una din curtile caselor din incinta muzeului. Motivul pentru care au ales acest loc pentru fotografiile de nunta? Un spatiu deosebit, care sa le insoteasca amintirea unuia dintre cele mai importante evenimente din viata.

Programul de sambata, din cadrul primei editii a "Targului Olarilor", programata in intervalul 15-17 mai, a reunit 65 de mesteri olari din toata tara. Unii dintre ei, in costum popular si cu sort, au fost dispusi sa transporte la fata locului si sa lucreze in fata vizitatorilor la roata la care realizeaza in fiecare zi vasele traditionale. Studenti ai universitatilor bucurestene de litere, de la sectia de etnografie si folclor, ca si studenti ai Academiei de Arte Plastice, au ascultat, alaturi de cumparatori, explicatiile acestora, legate de prelucrarea si impodobirea vaselor din lut.

Sambata a avut loc si concursul olarilor, desfasurat cu ocazia evenimentului, la care a luat premiul intai familia de mesteri populari Violeta si Eugen Patru, aflati la cea de-a doua generatie de olari, din satul Priporu, comuna Vladesti, judetul Valcea. Ceramica specifica zonei, vopsita in alb si cu ornamente smaltuite, verzi, se prepara dintr-un lut cules toamna de pe dealurile din zona, care se pune la pastrat pana in primavara anului urmator. Dupa amestecare, se poate prelucra la roata, pe toata durata anului, dupa spusele Violetei Patru, care a povestit si despre cei doi baieti ai familiei, studenti, in prezent, la Sibiu, priceputi, ca si parintii si bunicii lor, la prelucrarea lutului. Curtea in care expunea familia Patru rasuna de cotcodacelile celor sapte gaini si un cocos, deveniti rezidenti permanenti ai muzeului de putina vreme. Una dintre ocupatiile favorite ale galinaceelor de toate culorile? Ouatul, cu regularitate mare.

Vasele expuse in oricare dintre ograzile din incinta muzeului se puteau achizitiona la preturi cuprinse intre 5 si 200 lei.

Muzeul a fost insufletit de muzica diverselor ansambluri si formatii invitate la eveniment. Printre ele s-au numarat recitaluri de chitara clasica, dar si dansuri populare, oferite de trupe romanesti si grecesti.

O surpriza a manifestarii din incinta Muzeului Satului a fost organizarea unui stand al editurii Humanitas, ca parte a evenimentului "Noaptea Cartilor Deschise", de la care persoanele interesate puteau achizitiona cele mai recente aparitii, cu o reducere de aproape un sfert din pretul de librarie. Standul de la muzeu se va permanentiza in curand, in urma unui acord intre reprezentantii celor doua institutii. Alaturi de acesta, sambata spre duminica, librariile Humanitas din capitala sunt deschise, cu aceeasi oferta de pret, si anume, cea de la Kretzulescu, de pe Calea Victoriei nr. 45, pana duminica, la 4,00 dimineata, iar cea din Fundul Curtii, de pe Calea Victoriei nr. 120, pana la miezul noptii.

Insotind aceste manifestari, dedicate initiativei culturale europene a "Noptii muzeelor", Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" a fost si gazda Conferintei Europene Youth and Museums, al carei partener a fost Comisia Nationala UNESCO, din Romania.

Duminica, reprezentantii institutiei au programat, de asemenea, in cadrul "Zilei Muzeului", slujbe, concerte de muzica religioasa, precum si numeroase recitaluri de poezie si teatru.

Doritorii pot continua sa incerce si duminica fluierele din ceramica smaltuita oferiti de mesterii populari, sa admire farfuriile, oalele de sarmale si clondirele modelate si pictate dupa modele din toate regiunile tarii, sa se bucure de vremea frumoasa si sa guste acadele, turta dulce si alte bunataturi nationale, la preturi foarte bune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.