Social 15 Mai 2009 17:25
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat astazi la Poiana Brasov ca ministerul, impreuna cu inspectoratele scolare si scolile trebuie sa gaseasca solutii pentru a face scoala mai atractiva, in ultima perioada constatandu-se faptul ca elevii sunt tot mai putin interesati de scoala.
"Elevii sunt din ce in ce mai putini atrasi de scoala. Trebuie sa facem scolile mai atractive, pentru ca ei sa isi doreasca sa vina la scoala“, a declarat Ecaterina Andronescu, la deschiderea conferintei dedicate lansarii proiectului „Dezvoltarea profesionala a cadrelor didactice prin activitati de mentorat“, proiect finantat din fonduri europene in valoare de 5 milioane de euro.

Conferinta, organizata de Ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii si Unitatea de Management a Proiectelor cu finantare externa, reuneste, vineri si sambata, la Poiana Brasov, inspectorii scolari generali din intreaga tara, mentori, reprezentanti ai sindicatelor din educatie si ai Asociatiilor de Parinti si ai Centrului „Educatia 2000+“, in total fiind prezente la conferinta aproape 200 de persoane.

"Aceasta este prima intalnire pe care o avem cu inspectorii si avem mai multe motive de lucru. Primul este legat de finalizarea cu bine a anului scolar. Apoi, vom implementa proiectul de formare continua in cadrul inspectoratelor scolare, caselor corpului didactic si licee pentru a creste valoarea si a moderniza scoala romaneasca. In final, vom discuta despre structura anului scolar si legile invatamantului preuniversitar“, a declarat presei Ecaterina Andronescu.

Ministrul s-a referit si la necesitatea ca toate conducerile Inspectoratelor Scolare Judetene sa lanseze proiecte strategice de dezvoltare a infrastructurii educatiei cu finantare din fonduri structurale, dar si sa discute cu conducerile liceelor pentru ca acestea sa depuna proiecte pe granturi, astfel incat in sistemul educational sa intre bani si din alte surse decat bugetul de stat.

„Trebuie sa convingem liceele sa lanseze proiecte de tip granturi unde pot accesa pana la 500.000 de euro. Aceasta este o alta viziune pentru a atrage si alte surse in afara de cele bugetare“, a precizat ministrul.

Conform declaratiei prof. dr. Tiberiu Velter, directorul Unitatii de Management a Proiectelor, proiectul lansat astazi va beneficia de o finanatare nerambursabila, in valoare de 5 milioane de euro, urmand ca acesti bani sa fie utilizati pentru pregatirea a 29.000 de profesori, care vor lua parte la cursuri de perfectionare si de mentorat. 20.000 de cadre didactice vor fi din mediul rural si 9.000 din mediul urban dezavantajat, in proiect fiind implicate 2.720 de scoli.

Proiectul se desfasoara in perioada 2008-2011 si este o continuare a Proiectului pentru Invatamantul Rural, care a fost implementat in perioada 2003-2009, in cadrul caruia au beneficiat de perfectionare profesionala circa 70% dintre profesorii care lucreaza in mediul rural. Actiunile de pregatire a cadrelor didactice se va realiza cu ajutorul a 50 de mentori din toata tara, activitatile urmand a fi organizate la nivelul fiecarei scoli.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.