Social 15 Mai 2009 17:31
Tinerii din Romania nu sunt preocupati de propria educatie sau sanatate si nici de cresterea ratei somajului, si cu toate ca acestia par sa simta cel mai tare efectele crizei economice, cei mai multi dintre ei isi doresc sa ramana in tara, transmite un sondaj national al Ministerului Tineretului.
Sondajul national “Tinerii si preocuparile lor” a avut scopul de a identifica temele generale si personale de preocupare ale tinerilor precum si preceptia acestora despre realitatile zilnice si valorile la care se raporteaza.

Sondajul a fost realizat in paralel pe doua categorii ale populatiei: tinerii intre 18 si 34 de ani si restul pupulatiei (35+) pentru a putea evidential diferentele de perceptie si de mentalitate intre cele doua categorii distincte de varsta.

Astfel, studiul ministerului Tineretului arata ca tinerii resimt criza economica intr-un procent de 49%, iar restul pupulatiei intr-un procent mai mic, de 39%.

Cand vine vorba de lipsa locurilor de munca si de somaj tinerii sunt preocupati de acest lucru doar in proportie de 38%, fata de restul (41%).

La fel sta situatia si cand se vorbeste de sanatate , despre care doar 32% dintre tinerii intervievati au declarat ca e “cel mai important lucru in viata”, fata de restul populatiei, 46%.

Subiectul care pe tineri pare sa ii intereseze cel mai putin este educatia, doar 14% din cei intervievati declarand ca statul ar trebui sa se ocupe de educarea lor.

Insa atunci cand vine vorba de bani si cariera interesul acestora creste, 37%, fata de cei mai in varsta care sunt interesati de bani doar in proportie de 21%. De asemena, tinerii considera, in proportie de 77% ca statul ar trebui sa ii ajute sa se promoveze la locul de munca sis a le ofere locuinte (36%).

Circa 70% din tinerii romani considera ca tara se indreapta spre o directie gresita, iar situatia economica si coruptia clasei politice sunt cele mai grave probleme.

Sondajul ministerului releva si o rasturnare a situatiei emigrarii. Potrivit studiului, 82% dintre tineri au spus ca nu ar pleca din Romania, iar doar 15% intentioneaza sa paraseasca tara. Si cand vine vorba de destinatii, optiuniile s-au modificat: de la SUA, Spania si Italia, tinerii par sa isi fi schimbat optiunea, iar acum in topul preferintelor se afla Anglia (16%).

Intrebati daca sunt de acord cu taierea orelor de educatie-fizica in scoli, 88% dintre acestia s-au declarat impotriva deciziei ministerului Educatiei.

O surpriza placuta oferita de sondaj este faptul ca 65% din totalul celor intervievati (18 - 34 si 35+) au raspuns ca se considera tineri.
Sondajul a fost realizat in perioada 6 - 10 mai, pe un esantion de 2.004 persoane, reprezentativ pentru populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei, cu o eroare tolerata de 2,2%, la un nivel de probabilitate de 95%.

Ministerul Educatiei: Sondajul e o forma de manipulare si dezinformare a poplatiei

Reactia ministerului Educatiei nu a intarziat sa apara, acestia considerand sondajul „Tinerii si preocuparile lor” ca fiind o dovada de manipulare contraproductiva a populatiei.

Invatamantul este de parere ca intrebarile adresate tinerilor: „Ati auzit de decizia Ministerului Educatiei de a reduce numarul de ore de educatie fizica si sport?" si "In ce masura sunteti de acord sau nu cu decizia Ministerului Educatiei de a reduce numarul de ore de educatie fizica si sport?" au avut scopul de a ii manipula si de a-i deinforma.

Consideram ca intrebarile referitoare la orele de sport sunt tendentioase si au ca scop derutarea tinerilor si obtinerea unei imagini denaturate a realitatii, imagine pe care Ministerul Tineretului continua sa o mentina cu buna stiinta in randul generatiei tinere si nu numai”, transmite un comunicat al ministerului Educatiei.

Ministerul mai precizeaza ca orele facultative intra in norma didactica de predare a profesorului si se inregistreaza in condica, ceea ce inseamna stimularea profesorilor spre a-i atrage pe elevi in practicarea sporturilor.




Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.