Social 15 Mai 2009 14:50
Mai putin de 1% din populatie a fost informata de Ministerul Justitiei asupra modificarilor din cele patru Coduri, potrivit unui sondaj dat publicitatii joi, efectuat de TI-Romania.
Transparency International Romania a prezentat joi in cadrul unei dezbateri primele date din sondajul de opinie realizat de IMAS privind gradul de informare a populatiei asupra modificarilor din cele patru coduri, mai precis Codul penal, Codul civil, Codul de procedura penala si Codul de procedura civila, scrie un comunicat.

Potrivit concluziilor acestui studiu, numit „Gradul de informare a populatiei asupra modificarilor din coduri,” asa zisele dezbateri ale Ministerului Justitiei nu au avut nici o relevanta sociala (sub 1% din populatie a fost informata de catre aceasta institutie).

Majoritatea respondentilor considera ca societatea civila este mai importanta in organizarea dezbaterilor decat presedintele. Astfel, 80% din populatie nu stie care sunt modificarile codurilor, dar exista o mare dorinta de cunoastere, iar 82% sunt de parere ca trebuie sa fie consultati inainte de luarea deciziilor.

96,1% dintre romani au declarat ca au fost informati despre coduri din emisiunile televizate, 31,6% de la radio, iar 31,1% din presa scrisa. Tinerii si populatia urbana s-a informat in proportie de 11,7% de pe internet. Astfel, majoritatea informatiilor despre coduri sunt receptionate din media, care nu poate face munca celor platiti din bani publici.

O alta concluzie a sondajului este ca „la afirmatia presedintelui ca oamenii nu pricep, sondajul releva ca 69% vor sa fie consultati inainte de promulgare”, arata comunicatul de presa.

Romanii nu mai vor ca statul sa decida singur la formularea normelor de organizare sociala, precizeaza TI-Romania.

“Parlamentul a luat o decizie inteleapta prin asumarea proiectelor iesite din comisia speciala si supunerea lor spre dezbatere publica, inainte de procesul de legiferare. Asta arata ca Parlamentul ales uninominal s-a intors pentru prima data catre cetatean, in detrimentul agendelor de partid. Este cu atat mai surprinzator ca decizia a fost luata ieri, inainte de aparitia sondajului care confirma aceasta solicitare majoritara si expresa a societatii”
, a declarat Victor Alistar, director executiv al TI-Romania.

Sondajul s-a extins pe un esantion reprezentativ de 875 de persoane, cu varsta peste 18 ani, din 81 de localitati din mediul rural si urban si s-a desfasurat in perioada 25-30 aprilie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.