Social 13 Mai 2009 16:11
Editurile romanesti nu vor mai retipari manualele pentru anul scolar 2009-2010, deoarece Ministerul Educatiei a redus cu 70% fondurile cu aceasta destinatie, potrivit reprezentantilor Uniunii Editorilor din Romania (UER)

Potrivit editurilor, printr-un ordin trimis pe 30 aprilie tuturor inspectoratelor scolare, Ministerul Educatiei a redus cu 70% bugetul alocat retiparirii de manuale si a inghetat preturile de achizitie la nivelurile de anul trecut. Reprezentantii editurilor membre UER, care acopera 80% din piata de carte scolara, acuza ministerul Educatiei de lipsa de transparenta si de management defectuos in privinta manualelor, deoarece acest ordin nu le-a fost adus la cunostinta si ii afecteaza in mod direct.

Bugetul alocat in anul scolar 2008-2009 pentru retiparirea de manuale scolare a fost de 24,5 milioane de lei, iar cel pentru 2009-2010 este de doar 10 milioane de lei.

"Industria pe care o reprezentam este desueta, din ce in ce mai putin interesanta pentru Romania. Noi, editorii de carte educationala, suntem pe cale de disparitie", a declarat presedintele UER, Mihai Penescu, potrivit NewsIn.

Potrivit datelor prezentate de presedintele UER, vanzarile de manuale pentru clasele a XI-a si a XII-a din toamna anului 2008 au fost de 10 ori mai mici decat cele din toamna lui 2007. Pentru a ilustra situatia dificila in care se afla producatorii de manuale, Penescu a mai dat exemplul editurii All, pe care o reprezinta si care, in primavara anului 2008, a vandut 18.000 de exemplare de carte scolara, iar in primul trimestru din 2009, doar 700 de exemplare.

"In 2008, Ministerul Educatiei a alocat fonduri de 25 de milioane de euro pentru programul <100 de euro pentru profesori>, 10 milioane de euro pentru fondurile bibliotecilor si sapte milioane de euro pentru retipariri, adica 42 de milioane de euro in total. In 2009, au fost alocate doar 2,4 milioane de euro pentru achizitia de carte, in general, iar toate celelalte fonduri au fost reduse la 0", a precizat Mihai Penescu.

Printre problemele invocate de reprezentantii editurilor se numara cresterea pretului tiparului in ultimele sase luni cu aproximativ 15% si faptul ca majoritatea cheltuielilor pe care le fac sunt in euro. "In concluzie, daca la noi vor veni cereri de 300-400 de exemplare pentru un manual, nu le vom face. Nu vom porni tipografia pentru atat de putine exemplare, deoarece este vorba de carte color, iar pretul unui exemplar, in conditiile in care producem un numar redus, va fi mult mai mare. Banii pe care ii vom primi de la minister pentru aceste manuale nu vor acoperi nici macar jumatate din costurile reale. In aceste conditii, probabil voi face cinci manuale, daca imi sunt cerute in tiraj mare si se incadreaza in pret. Daca Ministerul Educatiei vrea sa faca educatie, ar trebui sa aloce mai multe fonduri pentru cartea scolara", a mai spus Penescu.

Uniunea Editorilor din Romania cere Ministerului Educatiei descentralizarea achizitiei de manuale si trecerea acestui proces la piata libera. "Daca ministerul nu e in stare sa gestioneze aceasta problema, ar trebui sa renunte. In aproape toate tarile din Europa, manualele sunt cumparate de catre parinti", spune presedintele UER.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.