Social 13 Mai 2009 13:23
Mai multi proprietari din zona viitorului pasaj Basarab, care au refuzat despagubirile propuse de Primaria Capitalei in schimbul exproprierii, spun ca Electrica le-a taiat abuziv curentul, la recomandarea municipalitatii bucurestene

"Avem contracte valabile de furnizare a energiei electrice, dar ni s-a taiat abuziv curentul. Ne-am adresat societatii Electrica, insa aceasta a refuzat inregistrarea cererii de reluare a furnizarii energiei electrice, pe motiv ca <e ordin de sus>", spune Marian Belu, unul dintre proprietarii din zona, informeaza NewsIn.

Mai multi proprietari dintre cei ramasi fara curent s-au dus la primarie, pentru a cere lamuriri, si s-au intalnit cu directorul de infrastructura Ion Dedu. Acesta a precizat, pentru NewsIn, ca primaria nu a dat nicio dispozitie de intrerupere a furnizarii de energie electrica.

In privinta despagubirilor, Marian Belu a mai precizat ca nu a fost de acord cu suma de 152.955 lei, propusa de primarie pentru un teren de 34,8 metri patrati si o constructie de 19,42 metri patrati, deoarece o considera prea mica. "Initial, in 2007, mi s-a oferit suma de 75.000 euro, fara sa se tina cont ca acolo era spatiu comercial. Mi s-au cerut acte doveditoare ca am prestat acolo activitate comerciala, le-am adus si, ulterior, suma propusa a fost si mai mica", spune Belu.

"Daca proprietarii nu sunt de acord cu despagubirea, nu inseamna ca exproprierile sunt oprite. Dupa ce comisia de negociere propune pretul final, daca proprietarul nu e de acord, se constituie un depozit bancar pe numele sau cu suma propusa de primarie. La cinci zile dupa constituirea depozitului, primaria intra in proprietatea terenului, iar dupa 10 zile, in posesia cladirii", spune viceprimarul Mircea Raicu.

Potrivit edililor, in cazul in care proprietarul acceseaza contul aferent acestui depozit, se va considera ca a acceptat despagubirile. Raicu precizeaza ca primaria nu hotaraste singura valoarea despagubuirilor, cuantumul acestora fiind stabilit de un evaluator. "Cine nu este multumit de valoarea despagubirilor, ne poate actiona in instanta. Asta nu inseamna insa ca vor obtine mai mult", adauga viceprimarul Capitalei.

Doar patru dintre cei 15 proprietari din zona viitorului pasaj Basarab au acceptat sumele propuse, in aprilie, de Primaria Capitalei, ca despagubiri pentru proprietatile detinute, restul lor fiind nemultumiti de cuantumul acestora.

Despagubirile oferite celor 15 proprietari totalizeaza circa 16,5 milioane lei, in conditiile in care edilii Capitalei au la dispozitie, printr-o hotarare a Consiliului General al Muncipiului Bucuresti (CGMB), aproape 105 milioane lei pentru ultimele 18 proprietati ce trebuie desfiintate sau utilizate in lucrarile la pasaj.

Cea mai mare suma oferita de primarie si refuzata a fost de 7,33 milioane lei plus TVA, pentru un teren de 1.269 metri patrati si o constructie de 1.201 metri patrati, detinute de firma IMS Proprietati. O alta firma, Irmex S.A. Braila, a fost de acord cu suma propusa ca despagubire - 63.000 de euro si 3,72 milioane lei plus TVA pentru un teren de 596 de metri patrati si o constructie de 151,7 metri patrati.

Un alt proprietar, persoana fizica, a acceptat oferta primariei de 686.523 de euro, ca despagubire pentru un teren de 367,7 metri patrati si o constructie de 510 metri patrati. In schimb, proprietarul care detine un teren de 346,43 metri patrati tot in zona lucrarilor la pasaj a refuzat despagubirile de 1,07 milioane lei, propuse de primarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.