Procurorul Ioana Tene, de la PNA Bucuresti, a dispus neinceperea urmaririi penale a lui Marian Oprisan, presedintele CJ Vrancea, pentru fapte de coruptie, desi a constatat ca acesta a cheltuit resurse insemnate ale judetului in scopuri personale sau ale apropiatilor sai. Pentru sejurul in Italia al mamei si fiicei sale, cu o masina si cheltuieli din bani publici, a fost gasit responsabil soferul Consiliului Judetean.

Iar deturnarea banilor datorati bugetului catre ziarele prietene a fost considerata o fapta nedemna de PNA si trimisa chiar procurorilor din birlogul lui Oprisan. O ordonanta a Parchetului National Anticoruptie arata cu cita maiestrie se poate transforma un procuror, atunci cind vrea, in avocatul celui pe care e chemat sa-l ancheteze, atunci cind acesta din urma se numeste Marian Oprisan.

Un avocat care nu l-a costat nimic pe Oprisan, stiut fiind ca procurorii sint platiti de la buget.

Procurorul PNA Ioana Tene a avut de anchetat modul in care presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, a folosit in scop personal un autoturism Audi A6, cumparat cu 65.000 de euro de catre societatea Drumuri si Poduri SA, companie aflata in subordinea Consiliului Judetean. Procurorul constata ca autoturismul a fost cumparat "din initiativa lui Oprisan Marian" si era destinat verificarii, de catre presedintele CJ, a lucrarilor prestate in judet de catre Drumuri si Poduri SA.

Procurorul nu a gasit probe, desi acestea erau evidente

Din momentul cumpararii, in 2001, si pina in decembrie 2004, masina a costat societatea de drumuri jumatate de miliard de lei, dar decontarea combustibilului si a pieselor de schimb nu s-a facut pe baza de foi de parcurs, ci prin simple referate, care nu aratau si cum anume a fost folosita masina. Procurorul considera ca, in lipsa foilor de parcurs, nu poate stabili la ce a fost folosita masina.

Apoi pluseaza: "Lipsa foilor de parcurs nu poate sustine ca autoturismul a fost utilizat in alte scopuri, ci numai existenta unor asemenea inscrisuri, in care s-ar fi consemnat destinatiile parcurse (altele decit cele legale), ar fi putut constitui proba ca autoturismul a fost utilizat in interes personal necuvenit". Cu alte cuvinte, ceva mai severe, hotul nu a fost suficient de timpit sa lase si urme scrise ale faptelor sale.

Cu clanul in Italia

Ce-i drept, o proba a avut procurorul, insa nu a stiut ce sa faca cu ea. Sau nu a vrut. Potrivit documentelor Politiei de Frontiera, in 15 august 2003, respectiva masina a parasit tara, cu destinatia Italia. La volan se afla Eduard Dumbrava, soferul oficial al lui Oprisan, iar celelalte locuri erau ocupate de Lucia Gherarde, mama lui Oprisan, Corina Trifan, directoarea ziarului "Monitorul de Vrancea", o apropiata a presedintelui CJ, si mama acesteia din urma, Caliopia Cercel.

Masina a revenit in tara o saptamina mai tirziu, avindu-le la bord pe mama lui Oprisan si pe fiica acestuia, Madalina. Dat fiind faptul ca societatea proprietara a masinii nu are lucrari in strainatate, procurorul trage o concluzie de bun simt: "Este evident ca autoturismul nu a fost folosit pentru a se verifica si efectua receptia lucrarilor executate de SC drumuri si Poduri SA". Fapt care, insa, nu-l impiedica pe acelasi procuror sa gaseasca adevaratul vinovat: soferul. "Fapta de a fi condus autoturismul in alt scop decit cel de a receptiona lucrarile executate de SC Drumuri si Poduri SA a fost comisa de numitul Dumbrava Eduard - sofer angajat al Consiliului Judetean Vrancea". Cum soferul nu este demnitar, deci nu poate fi "subiect activ al infractiunii de coruptie", procurorul PNA abandoneaza acest fir si-l lasa pe seama dreptului comun.

Fiscul, comandat de Oprisan

Un alt capat de acuzare se refera la faptul ca aceeasi societate, Drumuri si Poduri SA, ar fi efectuat plati nelegale, inclusiv pentru contracte de publicitate, desi datora bugetului de stat 60 de miliarde de lei si avea conturile blocate. Directorul general si cel economic ai societatii, Viorel Oglan si Vasile Burloiu, sustin ca au scos din conturile societatii 190 de miliarde de lei ca urmare a interventiei lui Oprisan, care la rindul sau i-a convins si pe sefii Fiscului local sa aprobe platile, pe motiv ca banii sint necesari pentru plata salariilor.

Numai ca doar 45 de miliarde au fost folosite pentru salarii, cu restul achitindu-se alte obligatii. Inclusiv publicitatea din ziarul "Monitorul de Vrancea", condus de Corina Trifan, insotitoarea mamei lui Oprisan in excursia din Italia. Procurorul Ioana Tene nu a vazut nici aici fapte de coruptie si si-a declinat competenta solutionarii acestor acuzatii catre Parchetul de pe linga Tribunalul Vrancea. Exact in fieful lui Oprisan.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.