Social 8 Mai 2009 17:48
Actualul val de gripa A /H1N1, de origine porcina, ar putea sa le asigure persoanelor care au contractat boala, o forma de imunizare, in cazul in care virusul ar reaparea intr-o forma mai agresiva, spun cercetatorii,
.Acest lucru s-a intamplat in 1918, cand majoritatea celor care s-au imbolnavit in timpul primului val pandemic, in primavara, au beneficiat de o forma de imunitate impotriva tulpinilor virale mult mai agresive, aparute in lunile ce au urmat. Faza a doua a pandemiei din 1918 a fost cea care a provocat in jur de 40 de milioane de decese in lume, relateaza NewsIn, citand AFP.

Primul val pandemic din martie-mai 1918 a asigurat militarilor infectati din bazele americane si britanice o protectie de 35%-94% in fata virusului in al doilea val pandemic. Ei au fost protejati in proportie de 56% pana la 89% fata de un eventual deces in timpului celui de-al doilea val pandemic, potrivit unui studiu american publicat in noiembrie de Journal of Infectious Diseases.

Si in Danemarca, un val de infectii de gravitate medie cu un virus pandemic foarte contagios, aparut in vara anului 1918, ar fi asigurat de asemenea protectie partiala impotriva valului de gripa foarte agresiva din toamna urmatoare, potrivit unui alt studiu publicat in 2008, la care au participat Cécile Viboud, de la Institutul National de Sanatate american si epidemiologul Lone Simonsen, de la George Washington University.

Tinand cont de ceea ce se stie in prezent, se poate afirma ca in 1918 "ar fi fost preferabil sa se permita producerea unui prim val de infectare pentru a asigura imunitatea impotriva virusului emergent in momentul in care era inca destul de putin virulent", a declarat pentru AFP Lone Simonsen. Acest lucru nu se poate spune insa si despre epidemia actuala. "Nici nu stim daca va exista un al doilea val si daca va fi grav", a adaugat cercetatorul.

Daca actualul virus ar fi lasat sa se raspandeasca inainte ca gradul sau de virulenta sa fie cunoscut cu precizie, populatia ar fi pusa in pericol, avertizeaza alti specialisti, explicand ca primul val ar putea fi mai periculos decat se crede.

Din punctul de vedere al lui John Oxford, virolog reputat de la Saint Bartholomew's si Royal London Hospital, "ar fi prea periculos" ca virusul sa fie lasat sa isi urmeze cursul, pentru ca "sunt prea multe necunoscute".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.