Social 4 Mai 2009 12:02
Romana Schmalisch, o artista berlineza a adus la Bucuresti impreuna cu proiectul 'Mobile Cinema', si atmosfera istorica a cinematografiei, cand oamenii se ingramadeau sa vada 'minunea' primelor imagini filmate. La Centrul de Introspectie Vizuala, mai multi bucuresteni s-au grabit sa vada aparatul Romanei Schmalisch, o inventie a artei contemporane, inspirata de filmul lui Alexander Medvedkin 'Noua Moscova'(1938).
“Mobile Cinema” este definit de catre Romana Schmalisch drept “un aparat de unitati experimentale” care calatoreste in diferite locatii sub forma unor serii de performante/prezentari/proiectii de film.

Asemeni inginerului din filmul lui Alexander Medvedkin, artista calatoreste in diferite locuri pentru a-si prezenta cateva din filmele si cercetarile sale asupra spatiului urban, insotindu-le de un colaj de secvente filmice luate din materiale care nu au mai fost folosite pana in prezent. Tema filmelor se concentreaza asupra schimbarilor care au loc la nivelul structurii urbane, spatiului public si contextului social contemporan, aflam din prezentarea pe care o face Centrul de Introspectie Vizuala.
Proiectul propune o reconstructie a machetei cu care calatoreste si personajul central al filmului din 1938, pentru a-si prezenta viziunea sa asupra orasului. Aceasta macheta este o combinatie ciudata intre un model urban, cinema si camera obscura.
Romana Schmalisch a adus la Bucuresti un aparat ciudat, amintind de tehnica rudimentara a trecutului, o combinatie intre modelul urban cinema si camera obscura. Sub forma unui colaj de idei, au fost prezentate, prin intermediul acestei masinarii, patru filmulete: “Teatrul si micul spectacol”, “Modelul si orasul in filmul sovietic”, “Perspective asupra unor orase indepartate/ O arhiva de imagini” si “ Vedere in spatiu”. Secventele au fost insotite de discursul artistei, citirea pasaje apartinand unor autori precum Esther Buss, Clemens Krümmel, Megan Sullivan, Marina Vishmidt, Robert Schlicht si de o piesa Angie Reed.

Dupa Centrul de Introspectie Vizuala de la Bucuresti, “Camera Obscura” a Romanei Schmalisch, cataloreste la Istituto Svizzero di Roma — Roma, la Centrul National pentru Arta Contemporana *NCCA* — Moscova si la *Les Complices* — Zurich.


In imagine: "Mobile Cinema", lemn/tesatura/proieector/DVD player, 138
x 95 x 245 cm, 2008

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.