Nota prin care Ministerul Educatiei cere inspectoratelor scolare si primariilor sa ia masurile pentru a se incadra in bugetul rectificat inseamna atat concedieri din randul cadrelor didactice, cat si scaderea salariilor, in ciuda declaratiilor initiale ale ministrului de resort, spun sindicalistii.
"Nota prin care ministerul cere ordonatorilor de credite sa se incadreze in bugetul rectificat prin Ordonanta 35/2009 a fost trimisa si spre inspectoratele scolare si spre consiliile locale. Asta inseamna, desi nota este foarte ambigua, ca inspectoratele vor avea datoria sa faca mai putine angajari. Mai mult, avem informatii din teritoriu care arata ca primariile deja discuta despre diminuarea salariilor prin scaderea sporurilor prevazute prin Legea Statutului personalului didactic. Nu intelegem de ce se iau aceste masuri fara stirea noastra, de ce nu se negociaza cu sindicatele aceste probleme, asa cum se intampla la alte ministere, iar in schimb ni se dau declaratii mincinoase", a declarat, pentru NewsIn, presedintele executiv al Federatiai Educatiei Nationale(FEN), Theodor Fartolea, care a adaugat ca se preconizeaza tot mai puternic blocarea examenelor nationale, ca forma de protest.

Si presedintele executiv al Federatiei Spiru Haret, Marius Nistor, spune ca exista sanse mari pentru boicotarea tezelor unice si a bacalaureatului. "Se pare ca ultimele luni ale anului nu prea au fonduri, ceea ce inseamna, asa cum ne propunea acum cateva luni primul ministru, ori reduceri de personal, ori scaderea salariilor prin neacordarea sporurilor", a spus Nistor.

Potrivit notei transmisa, luni, de Ministerul Educatiei, inspectoratele scolare trebuie sa anunte, pana joi, 30 aprilie, masurile luate pentru "respectarea prevederilor legale in vigoare privind incadrarea in cheltuielile de personal aprobate pentru anul 2009". Prevederile la care se refera ministerul sunt reducerea cu peste 800 de milioane de lei a fondului de salarii, cauzata de rectificare. "Potrivit prevederilor OUG 35/2009 privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul cheltuielilor de personal din sectorul bugetar, ordonatorii de credite au obligatia de a se incadra in limitele de cheltuieli cu personalul asa cum sunt acestea prezentate in legea bugetara anuala, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata in nota ministerului.

Guvernul a adoptat, pe 11 aprilie, Ordonanta de urgenta privind sporurile din sistemul bugetar, care introduce plafoane pentru majoritatea categoriilor de sporuri, dand posibilitatea ordonatorilor de credite sa decida valoarea acestora. Astfel, diminuarea sau eliminarea unor sporuri ar putea fi una dintre solutiile "incadrarii in cheltuielile de personal aprobate pentru anul 2009", care ar duce la micsorarea lefurilor din educatie, cu mentiunea ca, potrivit reprezentantilor Executivului, salariile de baza vor ramane nemodificate, iar asta cel putin pana in 2010.

Pana la aceasta ora, reprezentantii ministerului nu au facut niciun comentariu privind nota trimisa inspectoratelor si primariilor.
Desi joi este termenul limita pentru comunicarea masurilor pe care institutiile desemnate vor sa le propuna pentru a se incadra in bugetul redus, noul sef al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), Mihaela Florescu, e evitat sa spuna care ar fi potentialele solutii gasite de ISMB.

Potrivit documentului trimis de minister, pentru primele trei luni din 2009 s-au cheltuit aproximativ 2,7 milioane de lei pentru salarii, iar pana la sfarsitul anului mai sunt disponibile sapte milioane de lei.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, in mai multe randuri, ca reducerea bugetului pentru salarii nu va duce la concedieri si nici nu va afecta salariile, urmand sa afecteze doar fondul de indexare a lefurilor din sistem. "Cele 811,9 milioane de lei nu inseamna disponibilizari sau scaderea salariilor, ci reprezinta fondul pentru indexarea de 5% (prevazuta initial pentru aprilie, n.r.) , pe care speram sa il recuperam in septembrie", declara, pe 10 aprilie, inainte de adoptarea ordonantei privind rectificarea bugetara, Andronescu. Saptamana trecuta, ministrul reitera asigurarea facuta profesorilor. "Nu se pune problema sa nu mai facem angajari in sistemul de invatamant, pentru ca necesarul de personal nu poate ramane neacoperit. Sistemul de invatamant cuprinde un numar de elevi si un numar de ore. Daca se pensioneaza 10.000 de profesori, ei vor trebui inlocuiti. Nu vom lasa clasele fara dascali, nu vom face disponibilizari si vom angaja numarul necesar de oameni, cat va fi nevoie", spunea ministrul.

Premierul Emil Boc a declarat, marti, ca salariile de baza ale bugetarilor, inclusiv ale cadrelor didactice, nu vor fi reduse in urma rectificarii bugetare, ca reactie la nota transmisa de Ministerul Educatiei catre inspectoratele scolare, in care se solicita reducerea cheltuielilor. "Prin rectificarea bugetara nu avem de-a face cu diminuari ale salariilor la nicio categorie de bugetari. (...) Salariile de baza si pensiile nu sunt afectate de rectificarea bugetara sau de acordul cu CE si FMI", a declarat Boc, intrebat daca profesorii isi vor primi salariile la timp si nemodificate ca valoare.

La randul lui, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, intr-o intreventie telefonica la Realitatea Tv, ca nu cunoaste nota Ministerului Educatiei si ca aceasta este o decizie interna a acestui minister, dar a tinut sa precizeze ca rectificarea bugetara nu va duce la reducerea salariilor profesorilor. "Aceasta rectificare bugetara - si ma refer strict la masa salariala - nu este de natura sa afecteze veniturile de natura salariala ale dascalilor, ale profesorilor pentru anul 2009. De fapt, cand am discutat despre inghetarea salariilor si masura pe care am luat-o am spus ca nu vom mai majora cu 5% datorita crizei , dar in niciun caz nu discutam despre reducerea veniturilor salariale ale profesorilor", a spus Pogea. Ministrul Finantelor a explicat ca bugetul initial pe 2009 cuprindea o majorare a salariilor de 5% si ca doar s-a renuntat la aceasta preconizata majorare, subliniind ca salariile nu vor fi diminuate fata de valoarea actuala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.