Cinci romani sunt cercetati de procurori,dupa ce au intrat prin intermediul unor softuri informatice in calculatoarele unor unor companii farmaceutice din Statele Unite ale Americii, folosite pentru platile cu card bancar, prejudiciul fiind de aproximativ 800.000 de euro, informeaza DIICOT

Cei cinci romani, cu varste intre 20 si 32 de ani, faceau parte dintr-o retea care a fost destructurata de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala impreuna cu politisti din cadrul I.G.P.R. - - Directia de Combatere a Criminalitatii Informatice si in colaborare cu specialistii F.B.I.

Incepand cu luna noiembrie 2007, mai multe computere, apartinand unor companii farmaceutice din Statele Unite ale Americii, ce erau utilizate pentru platile cu card bancar, au fost accesate neautorizat, suspectati de comiterea acestor ilegalitati fiind cetateni romani, relateaza NewsIn.

Astfel, au fost descarcate in computerele in cauza unele aplicatii de tip keylogger, destinate interceptarii neautorizate de date informatice. Tinta acestor activitati ilegale au fost datele de identificare ale instrumentelor de plata electronica cu care se efectuau plati la P.O.S. (Point of sale).

In demersul lor, hackerii au profitat de sistemul de intretinere al sistemului de efectuarea a platilor cu carti de credit si de faptul ca aceasta activitate de intretinere era realizata de la distanta, prin Internet, de catre administratorii de drept.

Potrivit DIICOT, din documentele primite de la companiile financiare ale caror date despre instrumente de plata au fost astfel tranzactionate, a rezultat un prejudiciu de aproximativ 800.000 de dolari.

Pe 9 aprilie 2009, procurorii DIICOT au efectuate sapte perchezitii domiciliare la locuintele invinuitilor, fiind ridicate, in vederea cercetarii, noua laptop-uri, doua unitati centrale de calculator, cinci hard disk-uri, CD-uri, carduri de memorie. Totodata, au fost ridicat doua autoturisme, 123.470 de dolari, 34.640 de euro, 25.800 de lei, 6 ceasuri de lux, 45 bijuterii (bratari, inele, medalioane) si peste un kilogram aur, pietre pretioase si semipretioase.

Cei cinci sunt cercetati pentru acces neautorizat intr-un sistem informatic si interceptare de date informatice, efectuarea de operatiuni financiare frauduloase prin utilizarea de instrumente de plata electronica si spalare de bani.

Cercetarile in cauza continua, doi inculpati fiind cercetati in stare de arest preventiv, in baza mandatelor emise la 10 aprilie pentru o perioada de 29 zile de catre Tribunalul Bucuresti - Sectia I Penala, precizeaza DIICOT.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.