Social 9 Aprilie 2009 19:02
Zilele acestea, turbulente din mai multe puncte de vedere, cand jurnalistii fac slalom printre scandalul Becali si protestele moldovenilor, la Bucuresti, Kerry Kennedy lanseaza un proiect global dedicat apararii drepturilor omului, incurajand oamenii sa vorbeasca despre nedreptate si discriminare.
Mai multi romani au protestat in fata Tribunalului pentru a-l sustine pe Gigi Becali, in urma cu doua zile. Mii de moldoveni au iesit in strada pentru a protesta impotriva regimului comunist, in timp ce tinerii romani si-au manifestat de asemenea sprijinul iesind in pietele marilor orase din tara. Pentru ce ne revoltam, ce cauze trebuie sa aparam cu adevarat?

Raportandu-ne la marile figuri ale luptei pentru apararea demnitatii umane, precum Vaclav Havel, Mahatma Gandhi sau Dalai Lama, recunoscute in intreaga lume si gandindu-ne la evenimentele de la Chisinau care starnesc fiorii amintirilor legate de Revolutia din 1989 si la miile de oameni care protesteaza in favoarea lui Gigi Becali, am putea spune ca aceste evenimente creaza un fel de confuzie si dezorientare, in mintile celor care cauta repere valabile, pentru societatea romana.

In lipsa unei figuri cu adevarat marcante, in lipsa unei culturi legate de apararea drepturilor omului, pare ca proiectul lansat de Fundatia Robert F. Kennedy Foundation of Europe in Romania isi gaseste justificarea mai mult decat oricand.

Este nevoie de un astfel de program educational in Romania? Daca luam in considerare comentariul facut zilele trecute de catre jurnalistul Costi Rogozanu de la Cotidianul, cu privire la solidaritatea unor romani fata de incarcerarea lui Gigi Becali, s-ar parea ca da. Pentru ca romanii nu stiu de fapt sa isi faca auzite vocile atunci cand se confrunta in mod real cu abuzuri sau discriminare.

Nu protestati pentru abuzurile care vin zilnic din multe alte zone: protectia consumatorilor, supermarketuri, banci, drepturile muncitorului. Toate supapele astea s-au inchis. Ati ramas blocati in cliseele impuse de fapt de altii: invectivati statul fara sa protestati cu adevarat”, observa Costi Rogozanu.

Prin cartea "Spune adevarul Puterii" si prin programul care poarta acelasi nume, adresat in primul rand tinerilor, Kerry Kennedy promoveaza imaginea adevarata a apartorilor drepturilor omului, care astfel capata si conotatii educative pentru romani.

Cartea "Spune adevarul puterii. Aparatori ai drepturilor omului care transforma lumea" cuprinde interviuri cu 51 de personalitați, din aproape 40 de tari de pe cinci continente, realizate de Kerry Kennedy de-a lungul a doi ani si ilustrate cu fotografiile lui Eddie Adams, castigator al premiului Pulitzer. "Relatez in aceasta carte despre personalitati care au trecut prin adevarate torturi ca sa militeze si sa apere drepturile omului. Vreau sa va spun ca ei sunt adevarati Mahatma Gandhi si Martin Luther King ai tarilor lor", a declarat Kennedy, in cadrul conferintei de presa care a lansat proiectul fundatiei in Romania.

In timp ce programul “Spune adevarul puterii” debuteaza in Romania, prin diverse programe culturale si educationale, un post de televiziune anunta ca cea mai comentata stire ramane cea a arestarii lui Gigi Becali, si nu informatiile legate de revoltele anticomuniste de la Chisinau, unde tinerii au iesit in strazi pentru a striga impotriva Puterii dominatoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.