Social 9 Aprilie 2009 13:42
In 2010 sunt necesare investitii de 64,7 miliarde dolari pentru programele de populatie, esentiale pentru reducerea saraciei, promovarea dezvoltarii si scaderea mortalitatii materne, potrivit unei revizuiri aprobate de membrii Natiunilor Unite, la finalul sedintei Comisiei pentru Populatie si Dezvoltare (CPD)

O treime din aceasta suma, aproximativ 21,6 miliarde dolari, este asteptata ca asistenta internationala, iar celelalte doua treimi vor fi investitii interne ale natiunilor in curs de dezvoltare.

Noua suma reprezinta o revizuire majora a celei de 20,5 miliarde (dolari americani la valoarea din 1993), stabilita pentru anul 2010 la Conferinta Internationala pentru Populatie si Dezvoltare (CIPD) de la Cairo, din 1994. Este pentru prima data in 15 ani cand estimarea costurilor Programului de Actiune de la Cairo este revizuita, conform cerintelor acordului global din 1994.

Un raport al Secretarului General al Natiunilor Unite arata ca revizuirea era urgenta din cauza cresterii dramatice a nevoilor actuale, in conditiile in care costurile pentru ingrijire medicala cresc vertiginos, iar costurile pentru colectarea de date sunt de asemenea mai ridicate, multe tari pregatindu-se pentru recensamintele din 2010.

Membrii Natiunilor Unite au aprobat noile cifre recunoscand “nevoia extrema de a creste resursele financiare pentru implementarea” Programului de la Cairo, conform unei rezolutii pe care au adoptat-o.

Acestia s-au aratat ingrijorati in special de fondurile pentru planificare familiala, care erau cu mult sub cerinte. Cele 64,7 miliarde dolari sunt impartite pe categoriile de actiuni adoptate la Cairo. In 2010, costurile totale pentru sanatatea reproducerii, inclusiv planificare familiala si mortalitate materna, sunt estimate la 27,4 miliarde dolari; 32,5 miliarde pentru HIV/SIDA; si 4,8 miliarde pentru cercetare de baza, colectare de date si analiza politicilor. Cifrele se schimba anual, crescand de la 67,8 miliarde din 2011 la 69,8 miliarde in 2015.

Noile estimari reflecta cu o mai mare acuratete nevoile actuale si sunt mai apropiate de investitiile necesare realizarii Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM), spune Thoraya Ahmed Obaid, Director Executiv al UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie.

Intr-o declaratie data de Directorul Executiv Adjunct, Purnima Mane, in numele doamnei Obaid, se arata ca “intrucat criza financiara este in plina desfasurare, acum este timpul pentru a creste investitiile sociale si de a intensifica eforturile in realizarea planului de actiune de la Cairo. Experientele impartasite de tari din intreaga lume au aratat in mod clar faptul ca suntem constienti de nevoia urgenta de intensificare a actiunii si de angajament fata de cauza".

Un element important de care a tinut cont Comisia a fost contributia Programului de la Cairo la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. Tarile in curs de dezvoltare au expus un argument puternic cand au aratat in ziua deschiderii ca “implementarea Programului de Actiune al CIPD este cruciala pentru eradicarea saraciei extreme".

Reprezentand Grupul celor 77 si China, acestia au adaugat ca acordul de la Cairo: “are un impact direct asupra capacitatii de a realiza ODM-urile in stransa legatura cu rezultatele sociale, economice si de sanatate in domenii privind copiii, mamele, HIV/SIDA, egalitatea de gen, saracia si locurile de munca".

Fondul ONU pentru Populatie este o agentie internationala de dezvoltare care promoveaza dreptul fiecarui om - femeie, barbat, copil - la o viata sanatoasa si cu sanse egale in societate. Fondul ONU pentru Populatie ajuta tarile in care activeaza sa foloseasca informatiile despre populatie pentru a elabora politici si programe de reducere a saraciei si de creare a conditiilor pentru ca fiecare sarcina sa fie dorita, fiecare nastere sa fie sigura, fiecare tanar sa fie protejat de HIV/SIDA si fiecare fata si femeie sa fie tratata cu respect si sa traiasca o viata demna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.