Jumatate dintre studentii romani considera cursurile facute la facultate ca fiindu-le inutile si cred ca ii ajuta prea putin la gasirea unui loc pe piata fortei de munca

Desi considera ca cea mai mare parte a cursurilor nu ofera informatiile utile ocuparii unui loc de munca, jumatate dintre studenti cred ca ele sint de ajutor si in viata privata, dar sint nemultumiti de sistemul de notare si examinare. Intr-un studiu realizat in anul 2004 de Biroul pentru Cercetari Sociale si Asociatia "Euro<26", aproape 50% invata cu placere la majoritatea disciplinelor, deoarece ei studiaza exact ce si-au dorit si le place si cum sint predate materiile respective. Trei sferturi dintre intervievati apreciaza competenta profesorilor lor, insa au observat cit de scazut este interesul acestora de a se implica in activitatile organizatiilor studentesti.

14% dintre studenti vor sa munceasca in strainatate

Dupa ce vor termina facultatea, 11% dintre tinerii intervievati isi propun sa deschida o afacere. Cei mai multi cred ca vor ocupa un loc de munca in domeniul in care s-au pregatit, fata de 10% care vor accepta orice post la care sint necesare studiile superioare. 14% vor pleca sa munceasca in alta tara si tot atitia vor lucra oriunde isi gasesc ceva in Romania.

Cultura vs gunoi

Un alt punct atins de sondaj este felul in care tinerii isi petrec timpul liber. Ei nu se mai duc la teatre, muzee sau spectacole si nu mai citesc carti. Din acesta cauza, Autoritatea Nationala pentru Tineret, in colaborare cu Asociatia "Euro<26", incepe in aceasta vara un program pentru tinerii care se vor afla in vacanta la Costinesti. Programul ii va implica pe tineri in analize si dezbateri pe temele "Cultura" vs. "Gunoiul", muzica, fotbal, politica, justitie, afaceri si altele, cu referire la coruptie, spaga, mizerie, optimism, onoare sau cultura. Incepind cu data de 15 iulie, tinerii interesati vor gasi pe plaja din Costinesti cortul Autoritatii Nationale pentru Tineret si al "Euro<26".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.