Social 7 Aprilie 2009 15:31
Constanta, Hunedoara, Covasna si Olt sunt doar cateva dintre judetele care vor resimti, in continuare, criza de medici de specialitate, dupa ce, la concursul pentru ocuparea celor peste 1.900 de posturi vacante in toata tara, s-au inscris doar 341 de candidati.
In aceste judete, aflate pe lista celor unde au fost oferite cele mai multe posturi, nu s-a inscris niciun medic pentru specialitati cum ar fi medicina de urgenta, cardiologia sau endocrinologia.

Astfel, la Spitalul de Urgenta Petrosani, judetul Hunedoara, au fost scoase 14 posturi la concurs, insa nu s-a inscris niciun medic. La Unitatea de Primiri Urgente exista, in prezent, doar trei medici, care rezolva in medie 100 de cazuri pe zi. "Am avea nevoie de opt medici. Avem foarte mult de lucru, suntem doar cativa si vad ca alti medici nu se inghesuie sa vina la noi", a declarat, pentru NewsIn, unul dintre medicii de la spitalul din Petrosani, dr. Liliana Cilofan.

Criza de medici va marca, in continuare, si judetul Constanta, unde, pe cele 76 de posturi scoase la concurs, s-au inscris doar 21 de candidati. Situatia cea mai grava din judet pare sa fie in localitatea Baneasa. La Centrul de Sanatate de aici mai lucreaza, in prezent, doar doi medici, un pediatru si un ginecolog, ambii pensionari, potrivit Directiei de Sanatate Publica (DSP) Constanta. Deficit de personal se inregistreaza si la spitalul din Harsova, unde lucreaza doar patru doctori. "Am avut rezidenti de toate specialitatile in aceste localitati, insa ei prefera sa nu se prezinte la post, in ciuda consecintelor pe care le pot suferi", a precizat seful DSP Constanta, Camelia Ciobotaru.

In Covasna, doar trei candidati s-au aratat interesati de concursul pe 60 de posturi. Potrivit directorului DSP Covasna, dr. Deme Judith, unul dintre domeniile deficitare este urgenta, la care nu s-a prezentat nimeni pentru cele 18 posturi scoase la concurs. Pe de alta parte, tot in Covasna, lucreaza un singur reumatolog si cate doi diabetologi si oncologi.

In judetul Olt, pe cele 55 de posturi libere s-au inscris 15 candidati, majoritatea dintre acestia optand pentru posturi din Spitalul Judetean de Urgenta Slatina si Spitalul Municipal Caracal. La specializarile chirurgie, obstetrica-ginecologie, neonatologie, epidemiologie, dermatologie, oncologie, cardiologie, pediatrie si infectioase, nu s-a inscris niciun candidat. Mai mult, in Scornicesti, pacientii au ramas fara Spitalul de Pneumoftiziologie, unitatea fiind inchisa deoarece nu dispunea de aparatura necesara si avea un singur medic.

"Majoritatea posturilor scoase la concurs vizeaza specialitati care se confrunta cu un deficit major de medici. In plus, zonele unde se afla multe posturi nu sunt tentante pentru medici si pentru cariera lor profesionala. Ei sunt tentati sa lucreze in orasele mari care sunt si centre universitare, cum ar fi Bucuresti, Iasi, Timisoara", a explicat, pentru NewsIn, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae.

Inainte de concurs, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, se arata nedumerit in privinta dezinteresului fata de acest concurs manifestat de medicii rezidenti - doar 180 de candidati pe cele 962 de posturi. Potrivit ministrului, numarul mesajelor pentru deblocare de posturi, trimise de rezidenti prin linia „Ce te doare?”, a fost mai mare decat numarul efectiv de inscrieri pentru ocuparea lor.

Concursul pentru ocuparea posturilor vacante a inceput pe 25 martie. Candidatii inscrisi vor putea afla rezultatele finale pana pe 8 aprilie, iar pe 29 aprilie, incepand cu ora 11.00, acestia isi vor putea alege posturile. Incadrarea candidatilor admisi este programata sa inceapa din 15 mai.

Centrele de examinare sunt universitatile medicale din Arad, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Constanta, Galati, Iasi, Oradea, Sibiu, Targu Mures si Timisoara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.