• Azi se implinesc 15 ani de la declansarea celei mai violente regii din Romania postceausista: mineriada din 13-15 iunie 1990.
• Prima zi a fost cea a diversiunii menite sa justifice chemarea hoardelor de mineri. Urmatoarele au coborit iadul asupra Capitalei.
• Mineriada a fost generata de apelul lui Ion Iliescu, condusa de Miron Cozma si sustinuta din umbra de personaje precum Dan Iosif, Gelu Voican Voiculescu sau Bebe Ivanovici.
• Romania a fost izolata de lumea civilizata si a ratat sansa integrarii rapide in Europa alaturi de tari precum Ungaria, Cehia sau Polonia.
• Generatii intregi si-au vazut spulberate sperantele incoltite la Revolutie. Cei mai in virsta s-au simtit tradati o data in plus, cei tineri au emigrat in masa. Fara mineriadele lui Iliescu, altfel se scria istoria Romaniei!

Trutulescu diversionistul. Procurorii militari care instrumenteaza dosarul "Mineriada" il vor audia si pe fostul colonel SPP Gheorghe Trutulescu, despre care detin informatii ca a avut un rol activ in diversiune.
Surprize-surprize cu CTP. "Disidenta Doinei Cornea pare sa fi fost rezultatul exaltarii", scria in 1990, la cald, reporterul Cristian Tudor Popescu in ziarul "Adevarul". Pe atunci ii placeau mineriadele.
Minie proletara. "Poporul minios a iesit iarasi in strada. Si va mai iesi ori de cite ori cei putini, dar agresivi, vor recurge la alte metode politice decit dialogul" - Lelia Munteanu (in 1990 la "Adevarul", acum la "Gindul")

Ziua marii diversiuni

13 iunie: Puterea pune in practica un plan provocator care va duce la cea mai singeroasa mineriada
13 iunie 1990, o zi cu ghinion pentru tinara democratie romaneasca. Puterea da faimosul ordin de "curatare" a Pietei Universitatii. Fortele de ordine intra in forta peste manifestanti. Sint incendiate sediile politiei si SRI, este atacata televiziunea. O imensa provocare pusa la cale de Iliescu si oamenii lui, care, invocind haosul orchestrat chiar de ei, gasisera pretextul pentru a chema minerii. Tocmai se declansase una dintre cele mai mari crize de dupa caderea lui Nicolae Ceausescu.

In noaptea de 12 spre 13 iunie se mai gaseau in Piata Universitatii aproximativ 250 de persoane. Spre dimineata, o mie de politisti au intervenit in forta. Cea mai mare parte a demonstrantilor se refugiasera in Hotelul Intercontinental. Strigau "Fara violenta!" si "Libertate, te iubim, ori invingem, ori murim!". Politistii au spart geamurile hotelului si au intrat peste oameni, calcindu-i in picioare si lovindu-i cu bastoanele si bocancii. O femeie povesteste cum, dusa spre duba, a trecut printr-un culoar format din oamenii legii care ii loveau pe toti cu bastoanele in cap. "Erau toti terminati cu bataia, avea fiecare singe pe fata, pe miini, pe picioare", mai spune ea.

"IMGB face ordine"

A urmat asaltul asupra Arhitecturii, acolo de unde s-au auzit proteste dupa atacul din Piata. Mai multi studenti au fost arestati. Isi faceau lucrarile de diploma. Politia a facut apoi baraje in jurul Pietei. Au fost puse autobuze pentru a sustine blocajul. Dis-de-dimineata, in jurul Pietei se strinsesera grupuri de studenti, dar si trecatori care auzisera ce s-a intimplat. In jurul orei 11.30, ajunge in Piata o coloana de citeva sute de persoane care strigau "IMGB face ordine!".

Nu peste putin timp, acestia au atacat violent un grup de studenti care strigau "Jos comunismul!" si apoi au spart geamurile Institutului sub privirile impasibile ale politistilor.
In jurul orei 13.30, in dreptul Bisericii Enei, politistii bat citiva manifestanti pe care ii urca intr-o duba. "Oamenii ordinii" trec apoi si la alti manifestanti pe care ii lovesc. Acest lucru ii provoaca, din nou, pe demonstranti. Este momentul "bataii cu pietre" intre manifestanti si politisti. Au loc mai multe etape ale "bataliei". In jurul orei 16.15, politistii parasesc Piata, fugind spre Teatrul National-Batistei, dar lasa in urma autobuzele cu care venisera. Conform raportului Grupului de Dialog Social si cel al Comitetului Helsinki mai multe "scene stranii" au avut loc in Piata, printre care si momentul cind s-a dat foc autobuzelor si altor masini ale politiei. Din Piata, mai multe grupuri au plecat spre politie, in jurul orei 16.00, si spre televiziune, ora 18.15

Diversiunile

Inca de dimineata, in Piata au ajuns unele persoane care nu aveau legatura cu manifestatiile anteriorare, dar care agitau spiritele si incitau la violenta. Se simtea tensiunea. Mai ales ca, in jurul prinzului, liderul Ligii Studentilor, Marian Munteanu, a fost arestat pentru putina vreme. Intre timp, reprezentantii Ligii au incercat sa tempereze multimea. Pina la urma, studentii "deschid" balconul de la Geografie, iar Marian Munteanu anunta ca vor intra in greva in semn de protest fata de violente. Grupuri turbulente incearca sa-i convinga pe ceilalti manifestanti sa plece spre sediul politiei si al televiziunii. Ei striga "Dinte pentru dinte!", "Sa-i eliberam pe cei arestati la politie!". Marian Munteanu cere insistent manifestantilor sa ramina in Piata.

Apelurile lui Iliescu si ale guvernului

Ion Iliescu transmite prin posturile de radio si televiziune un apel prin care cheama "fortele constiente si responsabile": "Este clar ca ne aflam in fata unei tentative organizate de a rasturna prin forta, prin violenta dezlantuita, conducerea aleasa in mod liber si democratic la 20 mai 1990. Chemam toate fortele constiente si responsabile sa se adune in jurul cladirii guvernului si televiziunii pentru a curma incercarile de forta ale acestor grupuri extremiste, pentru a apara democratia atit de greu cucerit"?. Un comunicat al guvernului apreciaza ca "este vorba de acte de tip legionar, care trebuie oprite cu toata fermitatea".

Violentele de la TVR

Manifestantii care s-au dus la televiziune doreau o discutie cu conducerea institutiei (Razvan Theodorescu si Emanel Valeriu). Ei voiau sa intre in emisie dupa "Actualitati" si sa "informeze corect tara in legatura cu evacuarea violenta a Pietei". De asemenea, doreau informatii despre ceea ce s-a intimplat cu grevistii foamei si cereau eliberarea celor arestati. In momentul in care se negocia accesul demonstrantilor pe postul national, incep violentele. Delegatia de zece persoane care era pregatita sa transmita mesajele pe post ii apara pe soldatii care devenisera tinta atacurilor. Mai multe persoane spun ca "cei care intrasera in cladire au fost dirijati de un barbat care parea ca-i asteapta". Conform martorilor, cind au inceput devastarile, "nici politistii si nici scutierii nu au intervenit". Alti martori spun: "S-a intrat in TVR aproape invitati. Am avut senzatia ca cineva doreste sa se ocupe TVR".

Dumitru Iuga, seful Sindicatului Liber din TVR, a spus ca a auzit mai multe discutii intre membrii grupului de civili care au blocat usa de acces in studioul 4. "L-am batut pe unul in strada de l-am cocosat, ca pina la urma sa constat ca e unul de-al nostru, imbracat in civil", povestea Iuga ceea ce a auzit de la unul dintre "civili". Dupa ce parasutistii au venit in TVR, seful sindicatului isi mai aminteste cum "unul dintre muncitorii de la "Republica" ii arata discret o legitimatie, ofiterul il bate pe umar si il lasa in pace".

Sediile SRI si politiei iau foc din senin

Atacul asupra politiei a avut loc pe acelasi tipic ca la TVR. ?Au aparut citiva baieti mai curajosi care au incitat multimea si au inceput sa sparga geamurile cu rangi metalice?, spun mai multi martori. Sediul politiei a inceput sa arda inainte sa intre manifestantii. De la sediul pompierilor aflat in apropiere nu a intervenit nimeni. Si aici au avut loc mai multe diversiuni. In cursul serii, mai precis in jurul orei 18.30, in sediul SRI izbucneste un incendiu puternic. Un manifestant pune in functiune furtunul unui hidrant si lupta singur cu flacarile.

Ordin de la Chitac

In ziua de 12 iunie 1990, la sediul guvernului are loc sedinta in care se decide lichidarea demonstratiei din Piata Universitatii, care se desfasura din 22 aprilie. Una dintre probele ca evenimentele din 13 iunie au fost puse la cale de autoritati este stenograma convorbirilor intre sefii politiei, printre care si ministrul de interne, Mihai Chitac.
Potrivit acesteia, o parte din masinile politiei din Piata Universitatii au fost incendiate chiar de politisti. Ordinul lui Chitac: "Le dam foc la toate autobuzele. Asta a fost intelegerea".

Tintele

Majoritatea martorilor evenimentelor spun ca actiunile in forta din 13 iunie nu au fost opera manifestantilor din Piata Universitatii, ci la ele au participat "elemente declasate", care au fost instigate la violenta. In timpul evenimentelor, mai multi agenti in civil s-au amestecat printre manifestanti, instingindu-i sa dea foc sediilor televiziunii, politiei sau masinilor.
Dupa evenimentele din iunie, unul dintre cei care se ocupa in aceea vreme de serviciile secrete, vicepremierul Gelu Voican Voiculescu, a recunoscut ca a mers printre cei care au luat cu asalt sediul politiei si al MI, "pentru a se informa". Voiculescu si-a ras barba si s-a tuns pentru a nu fi recunoscut.
"Chemam toate fortele constiente si responsabile sa se adune in jurul cladirii guvernului si televiziunii pentru a curma incercarile de forta ale acestor grupuri extremiste, pentru a apara democratia
atit de greu cucerita". - Ion Iliescu, 13 iunie 1990

Jurnalisti celebri impotriva Pietei Universitatii

Ziarele "Adevarul", "Libertatea", "Azi" si "Dimineata" (oficioasele FSN) au dus o campanie murdara impotriva celor care manifestau in Piata Universitatii. Regasim nume "celebre" astazi in presa romaneasca sau care au ocupat functii importante in stat. Senatorul PSD Octavian Stireanu conducea, alaturi de actualul analist politic Iosif Boda, ziarul "Azi", care a dus cea mai virulenta campanie impotriva Pietei Universitatii. Printre cei mai aprigi jurnalisti impotriva Pietei Universitatii s-au aflat Corina Dragotescu (in prezent directorul editorial al ziarului "Adevarul"), Cristian Tudor Popescu (director la "Gindul") - ambii la acea vreme la "Adevarul", Rodica Ciobanu, actualmente sef sectie la "Gindul", la acea vreme la "Azi", precum si Lelia Munteanu, la acea vreme la "Adevarul", in prezent redactor-sef la "Gindul". Citate "celebre din presa acelor vremuri:
• Cristian Tudor Popescu: "Disidenta Doinei Cornea pare sa fi fost rezultatul exaltarii." ("Adevarul")
• Lelia Munteanu: "Si vinerea trecuta, la Universitate, o femeie impartea cite 200 de lei si o sticla de sampanie pentru cine merge contra Frontului"; "Poporul minios a iesit iarasi in strada. Si va mai iesi - sintem asigurati - ori de cite ori cei putini, dar agresivi, vor recurge la alte metode politice decit dialogul." ("Adevarul")
• Corina Dragotescu: "Domnul Iliescu al nostru"; "Da, avem o politie care sta si se uita neputincioasa atunci cind este batuta, huiduita si improscata cu noroi." ("Adevarul")
• Octavian Stireanu: "(...) Proclamatia de la Timisoara, prin antologicul ei punct 8 (...), introduce discriminari dupa criteriile prin nimic deosebite de sistemul ceausist." ("Azi")

"Am ordonat politiei sa curete Piata Universitatii. Nu era, in ochii mei, decit o banala si legitima operatie de mentinere a ordinii". - Petre Roman

Trutulescu a condus parasutistii

Procurorii militari care instrumenteaza dosarul "Mineriada 13-15 iunie" au indicii ca fostul colonel SPP Gheorghe Trutulescu ar fi condus, pe 13 iunie 1990, un batalion de parasutisti care a actionat in centrul Capitalei. Potrivit martorilor, oamenii condusi de acesta ar fi fost unii dintre cei care au pus in practica planul de diversiune prin care puterea de atunci a justificat venirea minerilor la Bucuresti. Trutulescu va fi si el chemat la audieri in dosarul "Mineriada".
Pe de alta parte, procurorii militari au stabilit ca mai multe masini ale jandarmeriei si politiei au fost incendiate, in acea zi, chiar "de cei care le aveau in dotare". (Ramona Feraru)

"Ne-au dat in urma cu zeci de ani"

Viorel Ene, presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor, face un rezumat al zilei de 13 iunie 1990. "O provocare. Desi cistigasera alegerile cu peste 60 la suta (n.r. - FSN), pierdusera, de fapt, peste 30 la suta, voturi care mersesera la fortele democratice. Cu o televiziune libera, cu un Punct 8 al Proclamatiei de la Timisoara aplicat si cu alte masuri democratice, puteau pierde puterea in urmatorii ani. S-a dat o lovitura democratiei. Ne-au dat in urma cu zeci de ani".
Citeva dintre lucrurile dubioase din acea zi, evocate de Ene:
• "In Piata Universitatii, dupa ce au fost evacuati cei citiva zeci de manifestanti, fortele de ordine au lasat autobuzele pe carosabil. Au venit niste baietei, au dat foc, au plecat..."
• "Cind era atacata Politia Capitalei, la IGP Chitac bea whisky cu Diamandescu"
• "Multi din politie au primit ordinul sa nu fie acolo, in sediu. Cei care aruncau cu sticle incendiare se aflau la poarta, iar incendiul era, de fapt, la etajul cinci".

"Votati vinovatii pentru 13-15 iunie 1990!"

Asociatiile studentilor au intocmit o petitie prin care solicita autoritatilor "sa identifice si sa pedepseasca toate persoanele care se fac vinovate de evenimentele din 13-15 iunie 1990". Asociatiile ii invita pe bucuresteni, astazi, in Piata Universitatii, sa semneze petitia care va fi trimisa procurorului general Ilie Botos, procurorului Dan Voinea, ministrului justitiei si Consiliului Superior al Magistraturii. In Piata Universitatii va fi instalata o urna in care sa se depuna "buletine de vot" cu numele celor pe care-i considera vinovati.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.