Social 3 Aprilie 2009 18:27
Editura Polirom lanseaza un nou proiect editorial, „CINEMA”, care va cuprinde analize ale cinematografului romanesc din ultimele decenii, dar si ale momentelor cheie din istoria cinematografiei universale, anunta reprezentantii editurii

Colectia va oferi, astfel, adevarate chei de „lectura“ a filmelor care au rulat in cinematografe, informeaza NewsIn.

Primele doua titluri, aparute in aceasta saptamina, sunt "4 decenii, 3 ani si 2 luni cu filmul romanesc", volum semnat de criticul Alex. Leo Serban, si "Bunul, raul si uratul in cinema", care marcheaza debutul editorial al lui Andrei Gorzo. Cele doua aparitii editoriale parafrazeaza, inspirat, titlurile unor filme de referinta pentru cinematografia romaneasca si internationala, respectiv "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", al lui Cristian Mungiu, si western-ul "Bunul, raul si uratul", regizat de Sergio Leone.

In aceeasi colectie va fi editat si volumul "Istoria cinematografiei in capodopere. Virstele peliculei. Volumul I - De la Stropitorul stropit la Rapacitate (1895-1924)", al reputatului Tudor Caranfil.

„Pentru mine, este o mare onoare si bucurie sa inaugurez - impreuna cu fostul meu student si actual amic, Andrei Gorzo - aceasta colectie de Cinema a Editurii Polirom, careia ii doresc o viata lunga si sanatoasa. Daca Cinema-ul inseamna Memorie (eu, unul asa cred), o colectie de carte de film este de doua ori memorabila: o data tocmai pentru ca vorbeste despre film (pelicula = memorie) si a doua oara pentru ca, dupa cum se stie, scripta manent, chiar si atunci cind filmele (se mai intimpla!) se ratacesc”, marturiseste Alex. Leo Serban.
Alex. Leo Serban este critic de film, jurnalist, traducator si artist vizual. A semnat traduceri, eseuri, poezie si proza in numeroase publicatii culturale romanesti si straine (Cover Magazine, SUA). A facut parte din Asociatia Criticilor Romani - UCIN, din care s-a retras in 2002. A mai publicat volumul "Dietetica lui Robinson" (2006) si "De ce vedem filme. Et in Arcadia Cinema" (2006).

Andrei Gorzo, critic de film si traducator, debuteaza editorial cu "Bunul, raul si uratul in cinema". Volumul si ofera cititorilor comentarii pe marginea celor mai importante filme care au rulat in ultimii ani pe marile ecrane din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.