Fiecare isi explica in felul lui motivele pentru care se afla intr-o anume relatie, dar lucrurile nu sunt atat de simple. Atractia sexuala se bazeaza pe o serie complexa de mesaje ascunse de care nu suntem constienti ca le primim sau le emitem.

1 Locul in familie. Rolul pe care l-a avut in familia de origine determina rolul pe care il are un om in familia pe care si-o intemeiaza singur ulterior. Copiii unici sau copiii cei mai mari dintr-o familie tind sa fie perfectionisti, motivati si isi asuma responsabilitatea pentru aproape orice. Al doilea copil in familie e in general mai rebel, mai aventuros, tinde sa se opuna conventiilor. Mezinii sunt firi luminoase, deschise, cu care e usor de relationat.

2 Mediu asemanator. in viata de toate zilele nu prea se intalnesc atractii precum cea din "Amantul doamnei Chatterley" sau daca asemenea relatii se formeaza, ele rezista rareori. Oamenii cu trecut sau educatie similara se atrag unii pe ceilalti, chiar daca nu au informatii despre modul cum au crescut. Casatoriile de succes sunt cel mai adesea cele realizate intre oameni cu educatie similara si care apartin aceleiasi clase sociale.

3 Mesageri chimici. S-au spus foarte multe lucruri despre feromoni, substante chimice pe care nu le mai detectam constient, dar care determina gradul de atractie fizica dintre doi oameni. Organismul uman recunoaste mirosul compatibil, ceea ce sugereaza o compatibilitate genetica si deci producerea de urmasi sanatosi.

4 Forma fetei. in mod cu totul bizar, forma similara a fetei este de asemenea un factor care determina atractia. Nu este nevoie ca nasurile celor doi sa fie identice, dar daca cineva are o proportie intre nas, gura si ochi similara cu a ta, este foarte posibil sa te atraga. O alta teorie este ca ne "fixam" pe prima figura pe care am vazut-o dupa nastere si acest lucru ar determina cum trebuie sa fie parul, culoarea pielii si forma fetei unui om pentru a ne atrage mai tarziu in viata.

4 Degetul mijlociu. Cercetatorii au descoperit ca in cuplurile cele mai longevive degetele mijlocii ale partenerilor corespund ca lungime. Acest lucru nu a fost explicat stiintific, dar testul degetului mijlociu functioneaza de cele mai multe ori.

5 Caracteristicile parintilor. Relatia pe care o are un om cu mama si tatal lui este poate cel mai puternic indicator privind genul de partener de care se va simti atras acesta. Daca familia originara a oferit stabilitate, o relatie echilibrata fata de copii si o cantitate rezonabila de responsabilitati copilului, la maturitate acesta va cauta relatii si oameni la fel de echilibrati. Daca insa tatal a fost infidel sau mama i-a povestit copilului toate necazurile ei de cuplu, psihologii cred ca acesta va cauta oameni alaturi de care sa poata recrea problemele de cuplu pe care le-a vazut in familia de origine - sperand intr-un rezultat diferit. De aceea unii oameni sunt "salvatori", atrasi de persoane dependente, violente sau instabile emotional.

7 Provenienta din aceeasi zona. Potrivit studiilor, partenerii trebuie sa provina din aceeasi zona, nici de foarte aproape nici de la distante prea mari, pentru a consolida fondul comun de gene. Astfel, din punctul de vedere al naturii, este logic sa ne alegem parteneri din aceeasi zona geografica.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.