Social 31 Martie 2009 17:10
Medicii din Institutul Clinic Fundeni si Spitalul de Urgenta Floreasca au efectuat, din ianuarie 2008 pana in martie 2009, 230 de interventii chirurgicale, folosind sistemul DaVinci, in cadrul unui program pilot pentru Romania de chirurgie robotica

Din totalul operatiilor realizate, 200 au fost realizate la Fundeni, in vreme ce restul de 30 au avut loc in cadrul Spitalului de Urgenta Floreasca.

"Programul de chirurgie robotica permite interventii chirurgicale complete, utilizand o abordare minim invaziva. Un astfel de robot este format dintr-o consola manevrata de chirurg, patru brate robotice interactive care efectueaza fizic operatia si un sistem performant de vizualizare 3D de inalta rezolutie, prin care chirurgul poate vedea si cele mai mici detalii ale organului operat. Sistemul este conceput sa transmita cu mare precizie miscarile mainii chirurgului in miscari si mai precise ale instrumentelor care opereaza pacientul. Chirurgia robotica este recomandata mai ales in interventii pentru afectiuni urologice, ginecologice si in chirurgia toracica", a explicat Seful Clinicii de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, prof.dr. Irinel Popescu.

Profesorul a mai adaugat ca, in urma rezultatelor analizate dupa cele 230 de interventii chirurgicale robotice efectuate pana acum, Institutul Clinic Fundeni impreuna cu Spitalul de Urgenta Floreasca au inaintat Ministerului Sanatatii un proiect detaliat pentru continuarea acestui program.

"Costurile de intretinere a unui astfel de robot sunt foarte mari, avand in vedere ca dupa zece interventii trebuie schimbata o parte din echipamentul acestui dispozitiv. Prin programul inaintat Ministerului Sanatatii am cerut o finantare pentru a putea continua astfel de interventii chirurgicale. Achizitionarea unui astfel de robot costa in jur de 2 milioane de euro si in momentul de fata sunt doar doua exemplare in Romania", a declarat specialistul de chirurgie generala din cadrul Spitalului de Urgenta Floreasca, prof.dr. Mircea Beuran.

Medicii specialisti sustin, totusi, ca utilizand aceasta tehnica chirurgicala nu s-au inregistrat progrese medicale privind rezultatul functional al organelor operate, si beneficiile aduse pacientului nu justifica sumele cheltuite pentru o operatie robotica, care pot ajunge pana la 10.000 de euro.

"Acest aparat este benefic, este un progres din punct de vedere tehnic, insa este foarte scump iar cu aceeasi bani cu care s-ar efectua o operatie chirurgicala robotica s-ar putea opera mai multi pacienti prin metoda clasica. Beneficiile aduse de aceasta tehnica robotica tin mai mult de confortul pacientului, cum ar fi o recuperare mai rapida, o disectie mai mica, dar nu tin de beneficiul din punct de vedere medical sau curativ", a precizat medicul specialist in urologie de la Institutul Clinic Fundeni, prof. dr. Ioanel Sinescu.

Anul trecut, interventiile chirurgicale robotice au fost finantate de Ministerul Sanatatii iar achizitionarea celor doua aparate a fost facuta de catre Ministerul Educatiei.

"Fondurile alocate operatiilor de transplant in 2008 nu au fost folosite in totalitate, astfel incat sumele ramase au fost redirectionate spre alte programe de sanatate, printre care si programul de chirurgie robotica", a precizat pentru NewsIn fostul ministrul al sanatatii, Eugen Nicolaescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.