Social 27 Martie 2009 21:37
De la izbucnirea scandalului soldat cu arestarea sefului de la "Doi si un sfert" si a miliardarului Popoviciu, toata lumea se chinuie sa distinga ce tinte a vrut sa loveasca Traian Basescu, cel care e, practic unanim, creditat cu amorsarea bombei. In aceasta dimineata, insa, o ipoteza fierbinte a inceput sa se raspandeasca in mediile politice.

Concret, se vehiculeaza ca, in scandalul amintit, butonul de activare a procurorilor DNA nu a fost actionat de Basescu, ci impotriva acestuia, de catre oficialii de la Bruxelles, care ii arata un cartonas galben presedintelui din cauza mai multor nemultumiri legate de activitatea lui.

Asa se explica cel putin cateva mari semne de intrebare in respectivul scandal: cum ar fi putut Basescu sa deschida Cutia Pandorei in cazul Baneasa City, cand tocmai el e cel care a dat startul afacerii, cand era primar general, stafeta fiind preluata de alt greu democrat, Adriean Videanu? Si cum de a transpirat cu generozitate, in presa, afirmatia sefului DGIPI, ca presedintele facea coada ca sa intre la Popoviciu, desi asta nu e in masura sa ii consolideze imaginea de justitiar, ci dimpotriva?

Nici nu mai mira comunicatul nervos al presedintiei, dat in aceasta dupa-amiaza, prin care acesta dezminte ca a fost vreodata la biroul miliardarului. E clar, deci, ca, daca scandalul Baneasa se extinde, schijele il lovesc din plin pe seful statului. Totusi, ar avea oficialii de la Bruxelles posibilitatea sa influenteze procurorii de la Bucuresti? In mod normal, raspunsul e negativ. Dar daca ne amintim cateva "mici" evenimente, perspectiva pare sa se schimbe. Spre exemplu, cand Predoiu a dorit inlocuirea lui Daniel Morar de la sefia DNA, anul trecut, Bruxellesul a sarit ca din gura de sarpe. Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat textual: „reconfirmarea in functie a procurorului-sef al DNA, Daniel Morar, va fi un test pentru angajamentul reinnoit al autoritatilor romane. Asteptam ca procesul de reforma sa mearga inainte, nu inapoi".


Despre autor:

Q Magazine

Sursa: Q Magazine


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.