Social 19 Martie 2009 13:33
Muzeul Astra din Sibiu are sanse sa fie desemnat Muzeul European al Anului 2009, la competitia care isi va desemna castigatorul in luna mai, in vreme ce Muzeul Brukenthal, tot din Sibiu, a iesit deja din cursa,anunta directorii celor doua institutii.

Premiul Muzeul European al Anului (EMYA) este acordat de Forumul European al Muzeelor (European Museum Forum), organizatie internationala care doreste ridicarea standardelor muzeelor de pe continent si premiaza excelenta, recunoscand si subliniind inovatiile in domeniu.

Sansele Muzeului Astra la marele premiu sunt destul de mari date fiind caracteristicile sale, dar si opiniile specialistilor, inclusiv cea a presedintele Forumul European al Muzeelor, Wim van der Weiden.

"Muzeul Astra este un muzeu european. Combina caracteristici locale, regionale si nationale cu influente din intreaga Europa. Conecteaza identitatea individuala cu spiritul european”, a spus acesta, impresionat de muzeul etnografic amenajat in aer liber, in Dumbrava Sibiului.

In 1993, directorul Muzeului Astra, Corneliu Bucur, a primit o distinctie personala din partea Forumului, ca apreciere a contributiei sale la dezvoltarea muzeului. Acum, considera el, a venit randul institutiei pe care o conduce. "Avem speranta ca vom castiga marele premiu. Ambii evaluatori care au venit la noi, printre care si presedintele Forumului European al Muzeelor, au fost impresionati de ceea ce au vazut aici si ne-au felicitat. Ceea ce ne-a facut sa evoluam a fost faptul ca am acceptat sa raspundem la provocari. Prima dintre ele a fost iesirea din comunism, iar cea de-a doua, devenirea unui popor european", a marturisit, pentru NewsIn, directorul Muzeului Astra.

In opinia lui Bucur, candidatura institutiei sale la titlul de Muzeul European al Anului este justificata de rezultatele si progresele realizate in ultimii ani, prin infiintarea unor noi unitati, prin ameliorarea expozitiilor de baza si prin inovatii precum pavilionul Etno-Tehno Park.

Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA a fost inaugurat in 1967, sub numele de Muzeu al Tehnicii Populare. Astazi, muzeul ocupa o suprafata de 96 de hectare, din care 42 sunt rezervate expozitiei, si are alei de vizitare cu lungimea totala de sase kilometri.

Premiul Muzeul European al Anului 2009 va fi acordat in intervalul 6-9 mai in Turcia, la Bursa.

Singurele muzee romanesti premiate pana acum de Forumul European al Muzeelor sunt Muzeul Taranului Roman, recompensat chiar cu EMYA in 2006, si Muzeul National Cotroceni, care a primit o mentiune speciala in 1994.

Anul acesta, in cursa pentru EMYA s-a aflat si Muzeul Brukenthal, tot din Sibiu, insa acesta a iesit din competitie. "Ne-am inscris si am fost alesi pentru jurizare, insa, dupa ce a venit comisia, dansii au considerat ca nu suntem eligibili. Am fost dezavantajati de perioada lunga in care nu au fost facute investitii. Ce-i drept, in ultimii ani, am primit fonduri destul de consistente, iar schimbarile se vad, insa mai trebuie lucrat. Oricum, publicul ne agreeaza, iar asta se vede in numarul mare de vizitatori din 2007 si 2008. Ne-am hotarat ca, timp de cativa ani, sa nu mai candidam pentru premiile EMYA", spune directorul Muzeului Brukenthal, Sabin Luca.

Chiar daca nu mai pot castiga anul acesta, directorul Muzeului Brukenthal promite o surpriza frumoasa din partea delegatiei sale, in cadrul ceremoniei de premiere din Turcia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.