Social 19 Martie 2009 13:41
Ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, a declarat, miercuri, ca protocolul ce va fi incheiat cu Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania si cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale va face imposibila o actiune de inselaciune prin utilizarea de date de identitate false.

"Am dispus semnarea unui protocol cu Uniunea Notarilor din Romania si cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale, care va permite ca fiecare notar sa aiba acces la datele de identificare, sa verifice cartea de identitate, inclusiv poza persoanei care se prezinta si care utilizeaza o carte de identitate. Acest lucru va face imposibila o actiune de inselaciune prin utilizarea de date de identitate false", a spus Nica dupa Comitetetul executiv al PSD, potrivit NewsIn.

Potrivit unui comunicat remis miercuri de MAI, protocolul va fi incheiat in perioada imediat urmatoare.
La inceputul acestui an, precizeaza MAI, s-a agreat varianta incheierii unui Protocol intre Ministerul Administratiei si Internelor, Serviciul de Telecomunicatii Special si Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania.

Astfel, specialistii MAI, impreuna cu cei ai STS, au gasit solutia tehnica ce permite compararea informatiilor transcrise in cartile de identitate romanesti ale persoanelor care se prezinta in fata notarului public cu datele existente in baza de date centrala de evidenta a persoanelor.

Astfel, ar exista posibilitatea validarii de catre notarii publici a informatiilor transcrise in actele de identitate, prezentate de parti, prin intermediul unei aplicatii de furnizare de date din Registrul national de evidenta a persoanelor. Aceasta aplicatie informatica administrata de Centrul National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor din M.A.I. va permite validarea codului numeric personal, a seriei si numarului actului de identitate si afisarea catre notarul public a fotografiei posesorului actului de identitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.