Social 18 Martie 2009 01:13
Boc vrea ca bugetarii care au si o pensie peste 1.500 de lei sa aleaga intre cele doua venituri. Ultima initiativa similara s-a lovit de refuzul Curtii Constitutionale.

Executivul vrea sa supuna dezbaterii un proiect de act normativ prin care sa interzica cumulul pensiei cu salariul de la stat in cazul in care veniturile din dreptul de pensie sunt mai mari de 1.500 de lei. Declaratia a fost facuta de primul-ministru Emil Boc luni seara, intr-o emisiune la B1 TV. „Nu vrem sa afectam asistentii persoanelor cu handicap, profesorii, medicii, persoanele cu dizabilitati. Vrem sa gasim o cale de echilibru. Si atunci o solutie propusa, dupa modelul existent si in alte tari europene, este aceea de a spune: toti pensionarii care castiga sau care au o pensie pana la valoarea unui salariu mediu brut pe economie, care inseamna aproximativ 15 milioane de lei vechi, pot sa cumuleze“, a explicat premierul.

Actul normativ nu exista deocamdata depus la SGG, nici la Ministerul Muncii si nici la Casa Nationala de Pensii. Mai mult, Marian Sarbu, ministrul Muncii, ne-a declarat ca „nu cunoaste declaratiile domnului Boc“ si nici nu are informatii despre solutia lansata de premier. „O sa il intreb mai multe maine (n.r. - azi), in sedinta de guvern, deocamdata nu pot sa comentez. Probabil ca premierul Boc are o gandire in ceea ce spune“, a adaugat Sarbu. Totusi, discutii si „simulari“ au avut loc si in minister, si intre premier si ministrul Muncii si, mai mult, cifra de 1.500 de lei ar fi fost o varianta dezbatuta de cei doi, potrivit unor surse ministeriale. „Nu exista in acest moment un document de lucru, sunt discutii la nivelul primului-ministru si al conducerii Ministerului Muncii, discutii ce vor avea loc si in zilele urmatoare“, ne-a declarat Marius Lazar, secretar de stat in Ministerul Muncii.

Aceasta ar fi a doua incercare a Guvernului de a interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat, cu scopul de a face economii, dupa ce, in ianuarie, a promovat o ordonanta de urgenta care interzicea cumulul pentru toti pensionarii de la stat. Actul a nascut o serie de controverse in societatea civila, mai ales in cazul celor cu pensii si cu venituri mici, cum ar fi asistenti maternali sau sociali, medici, profesori si chiar actori de renume. La cateva zile distanta, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala, care a decis ulterior ca ordonanta incalca dreptul la munca si dreptul la pensie prevazute de Legea fundamentala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.