Social 18 Martie 2009 18:10
Doar 341 de candidati s-au inscris la concursul pentru ocuparea celor 1.919 de posturi vacante la nivelul tarii si deblocate de Ministerul Sanatatii pentru medicii specialisti si rezidenti din ultimul an, potrivit datelor comunicate marti de minister

Ministerul Sanatatii a deblocat, la sfarsitul lunii februarie, 1919 posturi de medici vacante, dintre care 962 pentru rezidenti, 848 pentru specialisti si 109 pentru medicina generala. Ministerul Sanatatii a deblocat toate posturile acceptate de catre managerii de spitale.

La concurs s-au inscris 180 candidati pentru posturile de rezidenti, 141 candidati pentru posturile de specialisti si 20 pentru medicina generala. In timp ce in Harghita, Ialomita, Satu Mare si Vrancea s-a inscris doar un singur candidat pe judet, in Botosani, Maramures, Giurgiu, Sibiu, Suceava s-au inscris cate doi candidati, iar in Braila, Covasna, Teleorman, 3candidati.

Judetele cu cei mai multi candidati inscrisi sunt: Dolj -33 candidati, Prahova- 26 candidati, Constanta-21, Timis-20, Olt-15, Brasov-12, Cluj -12, Iasi -11, Ilfov si Valcea cate 12, Galati 10

Ministrul Sanatatii apreciaza faptul ca exista o serie de specialitati deficitare, precum radiologia, medicina de laborator si igiena, pentru care exista candidati inregistrati.

Potrivit ministrului Ion Bazac, numarul mesajelor pentru deblocare de posturi, trimise de rezidenti prin linia „Ce te doare?”, a fost mai mare decat numarul efectiv de inscrieri pentru ocuparea lor. Mesajele transmit cererea tinerilor medicide a profesa.

“Sint rezident de an terminal in specialitatea chirurgie pediatrica si mi s-a luat sansa de a obtine un loc de munca ca si rezident de ultim an prin blocarea posturilor. Nu vi se pare, d-le ministru, un nonsens ca pensionarii sa lucreze in continuare pt. ca nu sint medici, dar in acelasi timp posturile sint blocate? Sau noi, cei tineri trebuie neaparat sa parasim tara? Va rugam, ajutati-ne si deblocati posturile! Eu chiar nu as vrea sa plec din tara! Fac cu drag ceea ce fac si cred ca sint destui copii aici pe care i-as putea ajuta. Va multumesc!”

Intr-adevar, mi se pare un nonsens ca tinerii medici sa nu poata profesa. Insa doresc sa le spun acestora ca strigatul lor de ajutor catre minister, unde a fost auzit, este la fel de dramatic precum cel al pacientilor care ii asteapta. Asistenta medicala nu trebuie sa fie un lux accesibil doar in marile centre universitare, ci un ajutor cotidian, acolo unde este nevoie. Iar pacientii au nevoie de ajutor in toata tara”, a declarat dr. Ion Bazac, ministrul Sanatatii.

“Imi doresc ca medicii sa inteleaga ca trecem printr-o perioada de criza. Iar in ciuda ei, ministerul a gasit resurse pentru a asigura locuri de munca in plus pentru cel putin 2000 de cadre medicale. Este aproape o nesperata sansa de a profesa in momente cand altora li se ia acest drept. Este o nesperata sansa si pentru pacienti. Le spun medicilor ca EI au acum o parte din puterea de a-si reda demnitatea, de a-si urma vocatia si pentru a aduce alinarea acolo unde ea lipseste acum”, a completat ministrul Bazac.

“Ii rog pe medici sa inteleaga ca pacientii au nevoie de ei in toata tara, nu doar la Bucuresti sau Timisoara”
, a conchis Ion Bazac.

Concursurile pentru ocuparea celor 1919 posturi disponibile se vor tine in perioada 25 martie-6 aprilie a.c. Ministerul Sanatatii va relua concursul de ocupare a posturilor vacante din sistem in data de 29 iunie 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.