Social 18 Martie 2009 14:42
Pacientii romani vor beneficia, in premiera, de la 1 iulie, de un pachet minim de servicii medicale, stabilite de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), au anuntat astazi reprezentantii ministerului.

Pe langa acest pachet minim, de care asiguratii vor beneficia gratuit, va exista o lista suplimentara de servicii medicale care nu vor mai fi decontate de CNAS. Altfel spus, orice pacient va sti care sunt serviciile decontate, incluse in pachetul minim de servicii medicale, si care sunt cele pe care trebuie sa le plateasca.

De asemenea, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a anuntat ca se lucreaza la Legea profesiilor medicale si a malpraxisului, iar pana la sfarsitul anului va incerca introducerea sistemului de co-plata in sistemul sanitar, relateaza NewsIn.

"Introducerea co-platii vizeaza pacientii care vor dori un medicament mai scump sau un medic anume", a explicat Bazac.

Pentru categoriile de persoane defavorizate, Ministerul Sanatatii pregateste un nou concept, cel al sistemului de vouchere de sanatate.

In privinta sistemului de urgenta, ministrul considera ca acesta ar trebui finantat, in continuare, de la bugetul de stat, iar la el trebuie sa poata avea acces, in egala masura, cei care contribuie la fondul de asigurari de sanatate si cei care nu fac acest lucru.

Noile masuri, care vor intra in vigoare dupa jumatatea anului 2009, au fost prezentate de conducerea ministerului si vicepresedintelui Bundestag, Susanne Krastner, in cadrul unei intalniri oficiale ce a avut loc luni seara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.