Social 15 Martie 2009 17:56
Ministrul Justitiei a declarat, vineri, ca sistemul judiciar nu este pregatit sa implementeze codurile, dar ca noile texte de lege sunt un "fel de autostrazi care vor trage dupa ele intreg sistemul judiciar", ceea ce presupune pregatire profesionala si mai mult efort in urmatorii 2-3 ani.

Ministrul a incheiat, astfel, intr-o nota metaforica, conferinta de vineri, unde a facut o trecere in revista a principalelor modificari din coduri, ce au starnit, in ultimele zile, reactii din partea presei. Catalin Predoiu a reamintit ca, de fiecare data, adoptarea unor noi coduri a starnit controverse, dar "orice nastere presupune putin deranj", potrivit NewsIn.

Ministrul a abordat, alaturi de jurnalisti si expertii care au contribuit la elaborarea codurilor, mai multe modificari ale codurilor, in special ale codului penal si civil, cu precizarea ca s-a dorit o mai clara reglementare, fara a se face shimbari fundamentale.

Profesorul Valerian Cioclei, din Comisia de elaborare a Codului penal, a infirmat faptul ca avortul provocat de femeia insarcinata nu mai este incriminat de noul Cod penal. "Aici este o falsa problema. In codul actual, autoavortul nu este incriminat, deci femeia care-si provoaca singura avort nu este subiectul activ al infractiunii. Nu am facut decat sa clarificam si sa spunem, pe sleau, ca avortul facut de femeia insarcinata nu se incrimineaza", a precizat profesorul.

Catalin Predoiu a precizat ca proiectul noului Cod penal "incearca sa protejeze viata fatului pana este nascut viu si viabil". Astfel, "au fost prevazute texte care sa protejeze viata fatului din momentul declansarii nasterii si pana la nastere. In practica, s-a constatat ca, de multe ori, inclusiv din culpa medicala, se aduce atingere dreptului la viata al fatului dupa declansarea procesului nasterii", a explicat ministrul.

In ceea ce priveste cuantumul pedepselor, care a fost micsorat, ministrul Catalin Predoiu a subliniat ca, din propriile observatii, instantele se orienteaza spre mijlocul sau minimul pedepsei. Predoiu a dat ca exemplu infractiunea de furt unde, in 80% dintre cazuri, vinovatii au primit pedepse de cate 5 ani de inchisoare.

Profesorul Valerian Cioclei a vorbit, de asemenea, despre modificarile aduse infractiunilor de coruptie. "Ni s-a reprosat ca a disparut primirea de folose necuvenite. Nu a disparut, in prezent, apare contopita in luarea de mita. Nu sunt niste schimbari spectaculoase, sunt vechile reglementari pe care le-am perfectionat, speram noi", a declarat profesorul, membru al comisiei de elaborare a codurilor.
Astfel, "modificarea s-a realizat pentru a permite renuntarea la distinctia actuala intre luarea de mita si primirea de folose necuvenite, distinctie care nu face decat sa creeze dificultati in plan probator, atunci cand intelegerea a avut loc inainte de efectuarea actului, dar bunurile s-au remis ulterior", se arata si in documentele remise de Ministerul Justitiei, dupa terminarea conferintei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.