Social 13 Martie 2009 11:38
Mai multi generali si ofiteri superiori din Ministerul Apararii Nationale se afla in atentia DNA din cauza incalcarii regulamentelor militare si a modului in care au fost ocupate anumite posturi de conferentiar si acordate titlurile universitare, potrivit cotidianului "Ziua".

Publicatia arata ca dosarul penal se afla pe rolul DNA-Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari, iar cazul ar fi fost discutat la nivelul Directiei de prevenire si investigare a coruptiei si fraudelor (DPICF) din armata.

Cu ocazia sedintei de bilant a respectivei directii, colonelul magistrat dr. Gheorghe Cosneanu, seful DPICF, a prezentat un raport privind abuzurile si fraudele comise de angajatii MApN.

Potrivit "Ziua", a fost declansat un control de subordonatii colonelului Cosneanu privind neregulile din cadrul Universitatii Nationale de Aparare "Carol I" si abuzurile unor generali care si-ar fi luat titlu de doctor pentru a putea deveni profesor universitar.

Alte nereguli se refera la efectuarea de cheltuieli nejus­tificate in legatura cu drepturile de autor, plata cu ora in cadrul unitatilor de invatamant, editarea si scaderea din contabilitate a tipariturilor, scaderea din evidenta contabila a bunurilor materiale care nu au implinita durata de folosinta, cheltuieli in legatura cu atribuirea contractelor de furnizare si de lucrari, prejudicii cauzate de nerespectarea prevederilor legale in desfasurarea procedurilor de achizitii publice, plata despagubiri­lor datorate de Ministerul Apara­rii Nationale catre terti si nerespectarea unor prevederi legale in diverse domenii.

In mai multe cazuri a fost sesizata Directia Nationala Anticoruptie pentru continuarea cercetarilor.

Publicatia sustine ca este vorba de cel putin sapte generali cu functii importante in conducerea MApN, carora li se alatura patru generali care au trecut in rezerva si zece ofiteri superiori. Acestia ar fi vizati de procurori in legatura cu modul in care si-au luat doctoratele si titlurile universitare.

Jurnalistii de la "Ziua" precizeaza ca, in cadrul Universitatii Nationale de Aparare "Carol I" se formase o filiera pentru cei care doreau sa obtina un titlu de lector sau conferentiar universitar.

Dosarele se depuneau la Sectia Management si Resurse Umane pentru a participa la concurs, dupa care candidatul era validat si acceptat. Ulterior, dosarul ajungea la Ministerul Educatiei, unde se intrunea Consiliul de atestare, iar candidatul obtinea titlul, devenind lector sau conferentiar universitar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.