Social 12 Martie 2009 00:16
Elevii de clasa a IX-a pot invata biologia din manualul "Maiestrie si stralucire divina in biosfera", al editurii oradene Casei Cartii, destinat dezvoltarii teoriei creationiste impotriva celei evolutioniste si "proslavirii numelui lui Dumnezeu".

"Cunostintele de biologie te vor ajuta sa vezi, sa auzi, sa afirmi ca fiecare celula, fiecare frunza, fiecare insecta sau oricare organism striga prin limbajul complexitatii: Dumnezeu m-a creat. Numele Dumnezeului nostru se doreste a fi proslavit prin acest manual", se spune la inceputul manualului, aflat deja la o a doua editie si abundand, pe fiecare pagina, in meditatii religioase.

De exemplu, intr-un chenar intitulat "Motiv de meditatie", este scris ca "Dumnezeu in dragostea si mila Lui calauzeste omul pentru prevenirea virozelor prin: implinirea regulilor exprimate prin Legile Lui, o viata echilibrata si sanatoasa, descoperirea unor vaccinuri (antigripal, antihepatic, antipoliomelitic etc)". Intr-un alt chenar, "Studiu si meditatie", sunt puse mai multe intrebari: "Pe vremea cand Iisus Hristos a fost pe pamant existau viroze? In zilele noastre El mai poate vindeca oamenii de asemenea boli care sunt din ce in ce mai amenintatoare? Ce ai invatat tu la ora de religie?"

In acelasi manual, evolutionismul este prezentat ca fiind "o simpla teorie", pe care elevii ar putea-o crede adevarata. Mai mult, se induce ideea ca mass-media coordoneaza "din umbra" promovarea teoriei lui Darwin. "Departe, deci, de a fi neutra, mass-media este de cele mai multe ori exponentul principal - din umbra - al teoriei evolutioniste. Celebre canale de televiziune, cum ar fi <<Discovery Channel>> si <<Animal Planet>>, au devenit instrumente de baza pentru propagarea evoutionismului. Atunci cand copiii petrec ore in sir in fata acestor canale de televiziune, constientul si subconstientul lor este bombardat de informatiile si terminologia evolutionista, pe care cu timpul mintea lor in formare le va asimila ca adevaruri. S-ar parea ca toata lumea uita ca evolutionismul nu este cu nimic mai mult decat o simpla teorie. O teorie doar, parerea unor indivizi dintre care cel mai cunoscut este Charles Darwin, care a avut ca scop principal, inlocuirea conceptului biblic crestin al Creatiei Divine", se arata in manual.

La capitolul dedicat virusurilor, in manual apare intrebarea "Este un moment potrivit sa multumim Creatorului pentru sistemul de aparare (limfocite etc.) cu care ne-a inzestrat organismul?", iar transmiterea virusului HIV este asociata cu pacatul, care inseamna "sfidarea lui Dumnezeu prin calcarea poruncilor divine".

Societatea civila este impotriva folosirii unor astfel de manuale in scoala. "Manualul are avizul nr. 71817 din 2002 si a fost reeditat in 2006. Un astfel de aviz al Ministerului Educatiei pentru un manual creationist de biologie este o premiera absoluta in spatiul tarilor membre ale sau candidate la Uniunea Europeana si, probabil, in intreaga Europa. El denota o completa abdicare de la menirea invatamantului si anume aceea de a prezenta elevilor, la orele de stiinte, cunostintele si teoriile stiintifice eliberate de orice continut ideologic sau dogmatic", spun membrii Asociatiei Umaniste Romane (AUR), care citeaza Rezolutia Consiliului Europei nr. 580/2007 privind pericolele creationismului in Educatie.

Preotii si biologii au pareri opuse despre folosirea unui astfel de manual. "Biologia inseamna viata, nu putem vorbi despre viata fara Dumnezeu, nu se poate studia biologia facand abstractie de Dumnezeu", a precizat, pentru NewsIn, un preot ortodox.

Un manual de biologie redactat astfel nu are ce cauta intr-un liceu, sustin biologii. "Eu nu cred ca un inspector de specialitate si-ar da avizul pentru publicarea unui asemenea manual optional. Limbajul si argumentatia nu sunt adecvate, ci reprezinta, mai degraba, o maniera emotionala de prezentare a informatiilor stiintifice, o manipulare", considera un profesor de biologie din Bucuresti.

Printre autorii manualului se numara teologii Iosif Ton, presedinte al Societaii Romane a Misionarilor intre 1981 si 2004, Ioan Chirila, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj Napoca, si biologii Maria Popa, Lorena Sfercoci si Cornelia Bugnarug.

La solicitarea NewsIn, reprezentantii editurii si cei ai Ministerului Educatiei au evitat sa faca declaratii pe aceasta tema. La minister nu se stie despre existenta unui astfel de manual si se banuieste ca ar fi vorba de unul "dedicat adventistilor", in timp ce reprezentantii editurii spun ca "fiind un manual alternativ, nu este nicio problema".

Anul trecut, mai multe manuale de religie au declansat un veritabil scandal dupa ce societatea civila a reclamat continutul lor. Unul dintre manuale, de pilda, prezenta pacatul si consecinta acestuia, pedeapsa, intr-o cheie excesiv de cruda si morbida pentru varsta copiilor carora le era adresat. In luna septembrie, Ministerul Educatiei a precizat ca, pentru anul scolar 2008-2009, a fost revizuita programa scolara, iar profesorilor de religie li s-a recomandat sa omita, la ore, pasajele incriminate de societatea civila.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.