Social 12 Martie 2009 19:22
In Romania a devenit aproape un obicei ca discutiile despre feminism si despre miscarea de emancipare a femeilor sa fie rapid catalogate drept importuri ale unor constructii ideologice suspecte, de factura stangista si care se folosesc de retorica corectitudinii politice pentru a vana abuzuri, exploatari si relatii de dominare chiar si in contexte in care femeile par a avea o viata destul de libera.
Daca aceasta viziune mai aduce in discutie si pozitii mai radicale din interiorul miscarii feministe (anarchofeminism de exemplu) atunci imaginea feminismului proiectata la nivel societal este cea a unei mode extremiste care nu corespunde unor probleme reale si de care este de dorit sa ne dezbaram cat mai repede, aflam de pe site-ul fundatiei culturale Calea Victoriei, unde Irina Costache, o tanara feminista cu cariera academica de succes, va tine din data de 5 mai, un curs de feminism.

Acest mod de a privi feminismul, comun in Romania prezentului, impune noi abordari si o mai buna documentare in domeniu, dar si o reevaluare, mai corecta, a miscarilor feministe.

Scopul acestui curs este sa ofere o viziune mai nuantata asupra miscarii feministe, nu atat printr-o pledoarie pentru feminism ca valoare in sine, cat prin a demonstra importanta acestui curent ca viziune asupra vietii sociale in care suntem angrenati cu totii, femei si barbati deopotriva. Cursul porneste de la premisa ca feminismul nu se preocupa numai de femei. Dimpotriva, discursul feminist dezbate si analizeaza relatii sociale in care femeile si barbatii actioneaza si interactioneaza si propune solutii si viziuni de transformare a societatii astfel incat actorii sociali sa beneficieze de conditii echitabile de dezvoltare si implinire personala.

Dupa ce a absolvit in anul 2007, Masteratul in Studii de Gen al Central European University (Budapesta) cu teza “Jocuri ale feminitatii: Fotbalul feminin in Romania post-socialista”; lucrarea primind premiul rectoratului pentru cea mai buna performanta academica in 2007, Irina Costache este in prezent doctorand in cadrul aceleiasi universitati, iar acum va vorbi despre feminism celor interesati, la cursul organizat de Fundatia Calea Victoriei.

Pe parcursul a 7 ateliere, cursantilor li se vor arata spre reflectie mai multe teme centrale ale culturii feministe, ca dezbaterea cu privire la “problematica avortului”, “dreptul la vot” sau “conceptul de sfera privata”. Pentru ca in final sa fie oportuna punerea in discutie a raspunsului la intrebarea: “La ce bun feminismul in Romania?”


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.