Social 12 Martie 2009 17:13
Sora marelui actor roman Toma Caragiu, Matilda Caragiu Marioteanu, lingvist si dialectolog, profesor universitar si membru titular al Academiei Romane, a incetat din viata, a anuntat Academia Romana.
Matilda Caragiu Marionteanu s-a nascut in 1927, in Grecia. Si-a facut studiile liceale la Silistra, Bacau si Ploiesti, iar apoi a urmat cursurile Facultatii de limba si literatura romana din cadrul Universitatii Bucuresti.

In 1967, si-a luat doctoratul cu teza „Fonomorfologie aromana. Studiu de dialectologie structurala”. Si-a inceput cariera universitara din timpul studentiei, in 1950, si a parcurs toate treptele ierarhiei didactice pana la profesor universitar la Facultatea de litere. In toti acesti ani a sustinut cursuri si seminarii de istoria limbii romane, gramatica istorica, dialectologie generala si romana (nord si sud-dunareana) limba romana contemporana si limba romana pentru straini. A fost profesor invitat la universitati din Salzburg si Frankfurt am Main.

Matilda Caragiu Marioteanu a colaborat la trei manuale pentru invatarea limbii romane de catre straini, folosite in intreaga lume, la tratatul de „Istorie a limbii romane” si la „Crestomatia romanica”. In 1993, a publicat credo-ul sau despre aromani si aromana, cu versiuni in franceza si engleza, intitulat „Dodecalog al aromanilor sau 12 adevaruri incontestabile, istorice si actuale, asupra aromanilor si asupra limbii lor”. In 1997, a publicat lucrarea monumentala „Dictionar aroman (macedo-vlah) DOARO. A-D. Comparativ (roman literar-aroman) , contextual, normativ si modern”. La acestea se adauga volumele de basme, povestiri aromane in limba romana destinate copiilor si doua volume de versuri aromane. Matilda Caragiu Marioteanu a fost aleasa membru corespondent al Academiei Romane in anul 1993 si membru titular in anul 2004.

In 2003, in memoria fratelui sau, a publicat cartea-album "Toma Caragiu - Ipostaze".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.