Social 11 Martie 2009 18:18
Toti cainii vagabonzi din Bucuresti vor fi sterilizati in cel mult 12 luni, in baza unui proiect pus la punct de municipalitate, a declarat, marti, pentru NewsIn, reprezentantul fundatiei Vier Pfoten, Kuki Barbuceanu.

"Sustinem proiectul primariei deoarece, ca toate persoanele responsabile, ne dorim sa nu mai avem caini pe strazi. Acest lucru nu va fi posibil decat prin aplicarea acestei masuri de sterilizare a tuturor animalelor, inclusiv a celor care au stapan, deoarece o mare parte a cainilor de pe strazi provin din curtile oamenilor sau sunt pui abandonati. Ne dorim foarte mult sa nu mai fie caini pe strada, sa nu mai primim telefoane care anunta caini abandonati pe strazi sau la usa cuiva, sau ca un caine a fost lovit de o masina", a explicat Barbuceanu, potrivit NewsIn.

Potrivit reprezentantului Vier Pfoten, populatia canina trebuie tinuta sub control, iar pentru acest lucru se impune, in prezent, adoptarea proiectului de sterilizare si microcipare a animalelor, deoarece este foarte important sa se stie cand au fost vaccinate animalele si de unde provin. In plus, este nevoie de identificarea acestor animale, iar cea mai eficienta masura este microciparea. Microcipurile folosite in Romania sunt din import, costul unui astfel de aparat fiind de aproximativ 10 lei.

Conform datelor Vier Pfoten, in acest moment, in Bucuresti, sunt peste 30.000 de caini fara stapan, dintre care 10.000 sunt deja sterilizati. Restul cainilor vagabonzi ar putea fi sterilizati intr-un an, cu un bun management si cu un ritm de lucru sustinut, sustine reprezentantul fundatiei Vier Pfoten.

Pe 27 februarie, consilerii generali ai Capitalei au amanat proiectul de hotarare privind sterilizarea cainilor si pisicilor, dupa ce se formase o opinie majoritara imporiva acestuia.

Hotararea prin care proprietarii de caini ar putea fi obligati sa-i inregistreze si sa-i sterilizeze prevede, printre altele, crearea unei baze de date, identificarea stapanilor, obligativitatea ca acestia sa-si sterilizeze cainii si, in final, amendarea celor care nu se conformeaza.

"Putem rezolva problema cainilor comunitari numai atunci cand proprietarii de caini vor fi obligati sa-i sterilizeze",
afirma primarul Sorin Oprescu la o intalnire cu ONG-urile care se ocupa de problema cainilor comunitari.

Daca proiectul municipalitatii va fi aprobat de CGMB, toti bucurestenii vor avea obligatia sa-si sterilizeze cainii si pisicile si sa le implanteze microcip de identificare, iar nerespectarea acestor norme va fi sanctionata cu amenda de pana la 700 de lei.

De asemenea, locuitorii Capitalei vor trebui sa-si inregistreze cainii si pisicile in varsta de peste sase luni intr-o baza unica de date a Administratiei pentru Supravegherea Animalelor fara Stapan, directie care va lua locul Administratiei pentru Supravegherea Cainilor fara Stapan si va fi denumita ASAS.

Potrivit aceluiasi proiect de hotarare, pentru a detine un animal de casa, bucurestenii vor trebui sa indeplineasca urmatoarele conditii: indentificare prin microcip subcutanat, inregistrare in baza unica de date, existenta unui carnet de sanatate si sterilizarea oricaror animale cu varsta de peste sase luni.

Proiectul, propus de Directia de Protectie a Mediului si Educatie Eco-Civica din Primaria Capitalei, are ca obiect, potrivit initiatorilor, "detinerea si controlul reproductiei cainilor si pisicilor in Municipiul Bucuresti".

Potrivit organizatiilor neguvernamentale, cainii fara stapan din Bucuresti sunt concentrati in special in zona pietelor si a aglomerarilor de blocuri din cartiere. Zilnic, peste 100 de bucuresteni ajung la medic muscati de caini, conform datelor statistice ale spitalelor din Capitala.

Un sondaj Gallup Romania arata ca 70% dintre bucuresteni se declara deranjati de prezenta pe strazi a cainilor fara stapan, iar aproape 90% dintre locuitorii Capitalei sunt de acord cu sterilizarea cainilor comunitari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.