Social 10 Martie 2009 16:53
Problema coruptiei din sistemul sanitar romanesc este luata din nou in colimator de presa internationala. New York Times prezinta tragedia unui cuplu din Romania al carui copil s-a nascut aproape mort, ca urmare a neglijentei cadrelor medicale, si atrage atentia asupra spagilor grosolane din institutiile publice din Romania.

Alina Lungu, in varsta de 30 de ani, dezvaluie pentru New York Times ca a facut tot posibilul pentru a naste in siguranta in propria tara: a mancat sanatos, a facut miscare in fiecare zi si, nu in ultimul rand, l-a "recompensat" lunar pe doctorul ginecolog sub a carui supraveghere se afla.

Cu toate acestea, pe 3 august 2007 a dat nastere unui baietel orb, surd si cu numeroase probleme neurologice, din cauza neglijentei unor cadre medicale de la Spitalul Universitar din Bucuresti. In ziua cu pricina, doctorul care trebuia sa o asiste nu a aparut. Alina a avut un travaliu de 12 ore, iar timp de aproape o ora a fost lasata singura in sala de nasteri de catre asistente, desi era gata sa nasca. Intr-un tarziu, si-a facut aparitia un doctor care a constatat ca fatul era aproape sufocat de cordonul olimbical ce i se infasurase de doua ori in jurul gatului.

In prezent, Alina si sotul ei Ionut se simt neputinciosi si disperati pentru ca toti banii platiti doctorului nu au fost indeajuns pentru a preveni neglijenta care l-a afectat pe fiul lor, Sebastian. "Doctorii sunt atat de obisnuiti sa primeasca spaga in Romania, incat trebuie sa platesti cat mai mult pentru a te baga in seama", a spus Alina pentru New York times.

Fenomenul mitei a infectat fiecare nivel al sistemului sanitar

"Romania, o tara saraca din Balcani, cu 22 de milioane de locuitori, care a aderat la Uniunea Europeana in urma cu doi ani, se chinuie sa scape de cultura coruptiei, prezenta de-a lungul a multor decenii, inca din vremea comunismului. Pe atunci, romanii indurau lipsa alimentelor de baza, precum lapte si oua, pentru care stateau la cozi interminabile, fiind astfel nevoiti sa foloseasca mita pentru a face rost de produse si servicii”, descriu jurnalistii de la New York Times acest fenomen din tara noastra.

Situatia a alarmat si Bruxelul, care critica tergiversarea Romaniei de a lua masuri judiciare, necesare pentru a lupta contra coruptiei. Comisia Europeana trage de asemenea un semnal de alarma cu privire la acest fapt, prezentand un raport ce claseaza Romania pe locul doi in topul celor mai corupte tari din UE, dupa Bulgaria.

New York times mentioneaza faptul ca in Romania sunt corupti numerosi reprezentanti din sistemul public, de la politisti, medici si profesori, la prim-ministri, iar dovezi graitoare in acest sens stau marturiile celor afectati. "Romanii spun ca mita de zi cu zi le distruge viata, abuzurile cele mai strigatoare la cer fiind prezente in sistemul social sanitar. Fenomenul spagii a infectat fiecare nivel al sistemului snitar, conducand pacientii la disperare", relateaza New York Times.

Doctori si pacienti deopotriva spun ca mita urmeaza un set de reguli nescrise. Spagile difera in functie de tratament, incepand de la 100 de dolari, pentru o operatie de apendicita, si ajungand pana si la 6.000 de dolari, pentru operatie pe creier. Informatiile despre mita sunt facute cunoscute de la om la om si publicate pe bloguri sau alte siteuri, adauga New York Times.

In privinta acestui aspect, Victor Alistar, director executiv al Transparency International Romani sustine ca "dupa ce ajung la un numitor comun, spitalele schimba intre ele in mod repetat liste cu <<platile suplimentare>> percepute pacientilor, stabilite in functie de diferite interventii medicale, pentru a se asigura ca practica aceleasi tarife".

Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, citat de New York Times, spune ca desi se constientizeaza faptul ca mita trebuie oprita, colegiul avand puterea de a intrerupe licenta doctorilor implicati intr-o astfel de situatie, foarte putini pacienti doresc sa-i identifice pe doctorii cu pricina. Vasile Astarastoaie mai spune ca medicii sunt oarecum obligati sa recurga la astfel de favoruri, din cauza nivelului salarial scazut dinsistemul sanitar romanesc.

Insa cele mai indreptatite si disperate semnale de alarma sunt trase de catre oamenii care au de-a face cu neglijenta cadrelor medicale, cum este si cazul parintilor lui Sebastian. Acestia avertizeaza asupra faptului ca trebuie luate masuri inainte ca si alti copii sa aiba de suferit precum fiul lor, care probabil va fi toata viata o leguma. "Problema este ca toti acesti bani negri absolva doctorii de responsabilitatea morala asupra pacientilor, aceasta situatie trebuie oprita", a incheiat Alina Lungu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.